Categories
Tips Komputer

Tips Komputer: Meningkatkan Prestasi Jdeveloper 11G

Kahmis lepas, setelah dapat beretmu dengan Lim Boon Jien dari Oracle Singapore, saya rasa teruja bertemu beliau yang cukup pakar dalam architecture J2EE dan Jdeveloper. Memang banyak petua yang dapat saya pelajari. Bagi anda yang menggunakan Jdeveloper 11G, sudah pasti akan merasai isu performance PC. Bila anda run Jdeveloper 11G, anda kaan terasa PC anda begitu perlahan memproses dan progress Jdeveloper menjadi amat perlahan sehinggakan anda boleh pergi minum atau buat kerja lain dahulu. Ini merupakan salah satu faktor yang membuatkan saya bencikan Jdeveloper 11G.

Bila diajukan masalah tersebut kepada Boon Jien, beliau memberi tips berikut:-

1. Buka direktori berikut:  G:\Oracle\Middleware\jdeveloper\ide\bin (Terpulang kepada anda, di mana anda install Jdeveloper 11G anda. Dalam kes saya, saya install dalam Drive G)
2. Buka fail ide.conf menggunakan Word Pad @ notepad
3. Kemudian ubah parameter berikut:-

AddVMOption  -Xmx512M (default/nilai lalai) tukar kepada AddVMOption -Xmx999M atau apa-apa nilai mengikut kemampuan memori PC kita.

4. Save file tersebut dan guna Jdeveloper 11G anda. Anda akan rasa sedikit  Jdeveloper anda bertindak dengan lebih laju.

Apa pun, saya dah dapat PC baru yang lebih berkuasa untuk run Jdeveloper 11G ini. Lega sikit nak mula explore Jdeveloper 11G ni…

Oklah entri kali ni khas untuk sesiapa yang menggunakan Jdeveloper 11G sahaja !

Sebelum saya tutup entri saya marilah kita renungi kata-kata ini, “You’ve got to get up every morning with Determination if you’re going to bed with satisfaction” (Anda perlu bangun setiap pagi dengan keazaman jika anda mahu masuk tidur dengan kepuasan.)

Categories
Diari

Penangan Jdeveloper 11G Part II

Adoi, memang berbisa penangan Jdeveloper 11G ni. 18 Febuari ni adalah due date yang diberikan oleh My Boss untuk siapkan tugasan. Hmmm… Maknanya esoklah. Ketika ini pun saya masih lagi di pejabat cuba mencari solution yang sepatutnya sampai pening kepala dengan bermacam konsep dan architecture yang perlu saya fahami.

Team saya bertungkus lumus mempelajari teknologi yang masih baru di Malaysia ni. Rasanya kami satu-satunya group yang develope software menggunakan Jdeveloper 11G di Malaysia dan di dunia pun baru lagi. Memang pening nak dapatkan resource dan expertise. Asyik-asyik kena tanya pakcik google. Adoi… 

Banyak cabaran dan halangan yang perlu ditempuhi. Paling utama ialah tugasan lain yang diberikan. Nak maintain fasa 1 lagi, nak masuk meeting itu dan ini lagi. Saya sampaikan dah bosan sebab asyik meeting ja. Kalau nak buat programming kena ada kosentrasi yang tinggi tapi elok nak dapat ilham ada yang call minta tolong itu ini. Adoi, bila nak dapat buat ni. Mulai semalam, saya dah bertekad nak ketepikan dulu kerja lain sebab nak kena kejar dateline. Kalau kerja semata-mata buat development, tak kisah sangat tapi dengan banyak lagi tugasan lain, memang membebankan…

Satu lagi masalah ialah resource PC saya. La ni processor memanglah 3.2GHz tapi bukan core 2 duo. RAM walaupun 2GB tapi bila gunakan Jdeveloper 11G, minimum requirement ja dah 2GB! Kalau minimum 2GB, kena ada kurang kurang 3GB atau 4GB baru boleh lakukan tugas dengan selesa. Apa yang jadi la ni, saya asyik kena restart PC sebab dah sampai limit dan hang. Memang tension buat kerja macam ni.

Apa pun, saya kena cuba selesaikan walaupun memang amat mencabar dan tertekan. Dok kat rumah pun asyik terfikir benda ni ja. Hmmm… Kalau tak dapat jugak selesai, terpaksalah tahan telinga bila My Boss marah. Adoi, ngerinya saat itu!