Categories
Diari

Parkir

Semalam saya ke Pekan Sungai Besi untuk membeli Mesin Jahit kepada isteri saya. OKlah selepas telefon kedai Singer yang saya dapat nombor telefonnya dari website Singer, terus saya ke Pekan Sungai Besi. Sesampainya di sana, sudah kelihatan beberapa peniaga sibuk mengemaskan payung pasar malam mereka. Hmm… Hari Sabtu memang ada pasar malam di Sungai Besi.

Setelah menjumpai kedai yang dimaksudkan, saya pun parking di suatu sudut di tepi jalan. Saya tengok ramai yang parking begitu. Oklah, terus saya masuk ke kedai dan menyelidik barang yang dihajati. Kebetulan depan Kedai Singer tersebut terpampang papan kenyataan memaklumkan zon parkir berbayar DBKL.

“Alamak! Saya tak letakkan tiket parkir pun…”

Terus saya bertanya kepada Tuan Kedai, “DBKL tak kacau ke kalau parking tak letak tiket parking?”

“Tak… Benda Allah tu pun rosak (sambil menunjukkan kepada mesin tiket parkir). Orang masukkan duit tapi resit tak keluar, kadangkala langsung tak berfungsi. Jadi macamana?”

“Lega!” saya bersorak dalam hati. Hehehe…

Mesejnya DBKL kena prihatin hal ini. Kalau tak prihatin, saya pun tumpang gembira parkir free. Hehehe… 

Categories
Diari

Lagi Tentang Baucer Petrol (gambar) Part II

Hmmm…

Dah masuk dah dalam list nama saya dalam website Pendrive.com.my.

menangbaucer
saiful
Boleh rujuk di http://www.pendrive.com.my/winner_list3.htm

Alhamdulillah Rezeki…

Categories
Diari

Hectic Schedule

Assalamualaikum…

Hmmm… Terus terang saya katakan, setelah lama saya tak berblog, antara sebabnya adalah jadual yang cukup ketat. Sejak mula bekerja, saya mula merasai tempias kesibukannya. Bekerja di hospital walaupun bukan doktor tetapi kena dan terpaksa ikut rentak doktor jugak. Apatah lagi sistem yang dibangunkan berkait juga dengan pesakit. Pesakit ni cukup penting untuk dijaga sebab melibatkan nyawa manusia.

Kebelakangan ni memang saya tak begitu sempat nak melakukan programming. Semakin banyak tugas pentadbiran yang perlu dilakukan. Contohnya dua hari lepas kena berbengkel mengenai belanjawan untuk 2010 dan 2011. Sebelum ni saya pernah kena masuk untuk Bajet RMK-9. Sekarang ni kalau ketua unit saya tak ada, saya kena ganti.

Sambil tu kena pula prepare laporan-laporan, minit mesyuarat, surat menyurat, statistik dan lain-lain memang cukup membebankan. Tapi itulah tugas. Saya tak boleh merungut dengan bebanan tugas sebab sebelum diambil bekerja, saya dah berjanji untuk laksanakan segalanya. Cuma biasalah kudrat manusia memang ada keterbatasannya. Yang penting sentiasa positif.

Next week nak kena present satu submodul. Memang kena bekerja keras la ni. Dah dua malam saya berkampung di pejabat. Malam ni rasanya kena lagi. Adoi! Memang letih dan secara peribadi saya amat sukakan kerjaya saya cuma dalam masa yang sama saya kasihankan anak isteri saya. Masa saya bersama depa memang agak terhad kalau waktu waktu sibuk macam ni. Kadang kala depa pun kena mai office sekali dengan saya. Hehehe… Apa pun terima kasih sayang atas pengorbanan…

Oklah, saya kena smabung tugasan saya. Rambut saya dah panjang tak dipotong lagi. Tak tahulah bila free nak potong. Banyak kerja yang terpaksa dibereskan sebelum saya bercuti next week. Nak tak nak kena berjuang dan berfikiran positif!

Wassalam

Categories
Diari

Selamat Hari Lahir

Selamat Hari Lahir diucapkan kepada adik saya Mohamad Shaukhi Che Lah yang ke-28.

Shaukhi adalah adik pertama saya (bermakna anak kedua sebab saya sulung). Dulu sewaktu kecil, memang kami macam anjing dan kucing. Hehehe… Kenangan kecik kecik dulu. La ni tak lah macam dulu. Bila dua dua dah berumahtangga dan semakin dewasa.

Buat Shaukhi, semoga berjaya dalam hidup dan jaga Azira baik-baik, maklumlah dah nak dapat anak dah…

Categories
Diari

SPM

Dua hari lepas adik saya, Farizuddin atau kami lebih kenali dengan Adik Din SMS saya minta ampun maaf dan doakan dia berjaya dalam SPM yang sedang didudukinya. Saya doakan Adik Din berjaya, InsyaAllah… Adik saya ni study di SMT Arau ketika ini dan merupakan adik bongsu. Biasalah kalau paling bongsu, bermakna yang paling manjalah. Hehehe…

Juga kepada semua pelajar yang sedang menghadapi peperiksaan SPM, saya ucapkan selamat berjaya!

Teringat kenangan waktu ambik SPM dulu. Saya agak bersedia dan style saya sampaikan sehari sebelum SPM ramai yang dah tak turun main bola sebab sibuk study. Saya ja yang dok turun main sampai ada yang hairan. Bagi saya kalau kita sentiasa bersedia, InsyaAllah tiada masalah. Apa pun kita tidak boleh terlepas dari berdoa kepada Allah, kerana sebaik-baik perancangan manusia, perancangan Allah jauh lebih sempurna.

Selamat Menduduki SPM kepada pelajar-pelajar yang mengambil SPM. Mudah-mudahan berjaya, InsyaAllah…

Categories
Diari

Aqiqah Permata Hatiku

Hmmm… Permata hati saya sudah pun berusia 2 tahun 2 bulan. Sehingga dia mencecah dua tahun saya masih lagi belum melakukan ibadah Aqiqah buat dirinya. Cukup banyak halangan yang melintang hingga saya gagal menyempurnakannya. Alhamdulillah setelah sekian lama dan setelah rezeki mencurah-curah datang, saya berjaya menunaikannya.

Cuma ia agak berbeza dariapada rakan-rakan saya. Saya mengambil keputusan untuk melaksanakan Aqiqah di Kemboja. Mengapa Kemboja?

Sebenarnya sebelum ini saya pernah menyaksikan dokumentari ringkas umat Islam di Kemboja. Di sana kebanyakannya adalah dari suku kaum Melayu Champa. Mereka ditindas pada zaman khmer Rouge memerintah hingga berlakunya pembunuhan etnik. Namun masih terdapat segelintir yang terselamat hingga kini dan tetap dengan Agama Islam. Mereka dihimpit kemiskinan yang mencengkam. Mereka kekurangan serba serbi.

Tatkala menyaksikan semua itu, terdetik dalam hati saya betapa mereka perlu dibantu. Saya teringat kata seorang Ustaz yang berkata, “Sepatutnya Umat Islam ini menganggap diri mereka sebagai satu bahagian badan. Jika peha kiri dicubit, peha kanan akan terasa juga. Begitulah sepatutnya jika kita menyaksikan penderitaan saudara Islam kita di Afghanistan, Iraq, Palestin, Filipina, Bosnia, Chechnya, Myanmar, Kemboja dll”

Atas dasar itu saya membuat keputusan untuk melaksanakan Aqiqah di sana agar mereka di sana tidak terjerumus ke arah yang salah. Mungkin atas usaha kecil kita, mereka mendapat inspirasi dan semangat untuk terus bangkit membaiki diri dan mengubah nasib mereka.

Ia menjadi semakin mudah dengan adanya pihak yang menjadi penghubung kepada usaha itu. Ia dilaksanakan oleh Al-Ameen Serve Holdings. Anda boleh menjengah ke Laman Korban Aqiqah untuk maklumat lanjut.

15% daripada yuran penyertaan anda akan disalurkan kepada Syiar Islam di Kemboja.

Saya juga dah dapat sebuah novel ‘Puisi Untuk Esdyzuar’ yang diberikan percuma kepada peserta Korban Aqiqah di Kemboja ini.

Saya sedang fikirkan pula soal Korban. Mungkin bukan di Kemboja apatah lagi Malaysia. Kita dah terlebih makan (Contohnya saya. Hehehe…) Kali ini saya mengintai Mindanao pula. Saya sedang serius memikirkannya. Untuk maklumat lanjut boleh klik sini.

Apa pula pandangan anda?

Categories
Diari

Harapan Menggunung Terhadap Obama

Nampaknya isu Obama ini begitu serius dibicarakan oleh rakyat Malaysia. Hmmm… Sememangnya Obama adalah seorang pemimpin yang cukup diharap untuk mengubah lanskap politik dunia. Saya meneliti beberapa ucapan tahniah dari pemimpin kita sama ada kerajaan BN atau pun pakatan rakyat. Semuanya senada mengharapkan berlakunya perubahan dalam dasar luar Amerika.

Tindakan pertama beliau amatlah dinanti oleh dunia. Di sini kita akan dapat buat penilaian awal sama ada Obama bakal mengkuti jejak langkah Bush atau beliau berani merubah keadaan. Antara yang bakal kita lihat ialah:-

1. Dasar Amerika terhadap krisis di Palestin, Iraq, Iran, Afghanistan.
2.  Hubungan Diplomatik dengan Israel.
3. Perspektif Pengganas
4. Status tahanan Teluk Guantanamo.
5. Tindakan segera memulihkan ekonomi Amerika.

Itu antara beberapa perkara yang akan diperhatikan dan penilaian awal akan dilakukan berdasarkan perkara tersebut. Sebagai seorang pemimpin negara besar, sudah pasti beliau akan terdedah dengan pelbagai kritikan dan tidak lekang dari lensa media. Begitu juga dengan pelobi-pelobi Yahudi yang sudah lama bersiap sedia mempengaruhi beliau.

Sebab itu saya berasa pesimis dengan harapan menggunung semua pihak yang mahu menyaksikan berlaku perubahan besar bagi Amerika. Dalam tulisan saya sebelum ini saya dah jelaskan berkenaan hal tersebut dan saya sentiasa berharap saya salah!

Sebenarnya kita sebagai umat Islam harus meletakkan diri kita sebagai ejen peneraju perubahan terlebih dahulu. Mengharapkan orang lain melakukan perubahan adalah sesuatu yang amat berisiko. Dalam keadaan dunia kini, kita harus mengakui bahawa kita sudah jauh ketinggalan tetapi kita masih mampu mengejar dengan syarat perpaduan umat Islam berada pada satu tingkat yang cukup jitu. Hmmm… Melihatkan keadaan semasa dalam negara, ia memang jauh panggang dari api.

Berbalik kepada isu Obama, setakat artikel ini ditulis, carian saya menerusi news.google.com masih lagi belum ada berita tentang langkah pertama Obama. Mungkin dalam tempoh 24 jam lagi akan ada tindakan pertama Obama yang bakal menjadi bualan hangat serata dunia. Yang pasti harapan terhadap Obama menggunung tinggi.

Saya amat berharap saya salah… Sama-sama kita nantikan…

Categories
Diari

Kualiti Teras Kejayaan

Apa Saja Yang Susah Akan Menjadi Mudah Sekiranya Semua
Bersatu Berusaha
Kualiti Teras Kejayaan Bertambah Keuntungan
Kerja Seikhlas Hati Sempuerna Pekerjaan
Kita Bantu-Membantu Bertukar-tukar Fikiran
Bersatu Kita Maju
Ke arah Kemakmuran
Kita Tegur-Menegur Kerana Kebaikan
Berusaha Dengan Jujur Mencapai Kejayaan

Bait-bait di atas merupakan senikata lagu Kualiti. 

Alhamdulillah… Saya terpilih untuk menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat UKM bagi tahun 2007. Majlis penyampaian Anugerah tersebut telah disempurnakan oleh YTM Pro Canselor UKM Merangkap Pemangku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Tunku  Naquiuyuddin Ibni Tuanku Jaafar. Memang majlis ni cukup grand macam konvokesyen dulu.

Cumanya letih menanti. Bayangkan saya yang tak berapa sihat mai jam 7.30 di DECTAR. Pukul 9 baru mula. Adoi letihnya menanti! Pukul 12 baru habis. Hmmm… Memang sedikit meletihkan…

Apa pun Alhamdulillah…

apc2007
Sampul Sijil Anugerah
apc2008a
Sijil Anugerah
apc2008b
Ganjaran Anugerah
Categories
Diari Hari Raya

Mini Open House

Assalamualaikum

Pertama Kali saya ucapkan maaf kepada semua yang baca diari saya ni. Sememangnya saya tak dapat nak invite semua ke Open House saya secara kecil-kecilan baru-baru ini. Saya just jemput adik beradik terdekat sahaja. Bukannya apa, saya dan wife masih belum ready untuk buat pada skala yang besar dengan pelbagai kekangan yang wujud. Jadi yang simple sahaja dapat dilakukan.

InsyaAllah next time kemungkinan besaq selepas masuk rumah baru, saya akan buat dan invite lebih ramai. Jadi saya kongsikan dengan anda menu yang ada tempohari.  Jangan terliuq pulak!

bihunopenhouse2008Bihun Tomyam
airopenhouse2008Air Grape

ayamopenhouse2008

Ayam Masak Merah

nasitomatoopenhouse2008Nasi Tomato

Biasa-biasa ja…

Categories
Diari

Permata Hatiku – Syasya Hana

Sessi Perkenalan

syasyapermatahatiSetakat ini dulu buat masa ini. Nanti saya akan coret lagi…

Bye…

Wassalam