Categories
Diari

Salah Sangka

Semalam, saya memang dah bercadnag nak renew Lesen memandu saya. Seingat saya mati pada 30 Disember. Saya pun tak begitu ambil peduli sangat. Sekali bila di pejabat saya perhatikan, rupanya Lesen saya tamat pada 29 Disember 2008! Alamak!

Silap rupanya. Nak tak nak kena segera ke JPJ di Bandar Sri Permaisuri yang kebetulan depan sahaja Apartmen saya. Saya turun dari pejabat dengan penuh debar mengharapkan tiada road block oleh Polis atau JPJ memandangkan Lesen Memandu saya dah tamat. Memang berdebar tetapi saya yakin laluan saya memang jarang ada polis trafik lakukan road block.

Saya pun terus menyusuri laluan di Tasik Permaisuri dan secara tiba-tiba penglihatan saya tertumpu kepada dua lelaki berpakaian seragam Polis Trafik. Alamak! Waktu macam ni lah depa nak ada. Saya berdoa macam-macam dalam hati sambil memikirkan alasan-alasan yang dikira munasabah untuk diberi. Hehehe… Kecut perut.

Saya pun terus lalu melewati mereka yang menahan seorang penunggang motorsikal untuk pemeriksaan. Gelabah jugak sebab nombor plate motor saya pecah. Kalau depa nak saman yang tu pun boleh. Adoi! Saya buat seperti biasa dan terus menunggang motor hingga ke pejabat JPJ.

Alhamdulillah rasanya dah selamat. Tu la cuai lagi. Hehehe…

Bila sampai di JPJ kena tunggu 43 pelanggan baru boleh saya berurusan. Elok sahaja sampai giliran saya, dengan confident saya serahkan Mykad saya dan wang RM30 kepada satf JPJ bertugas di kaunter 6. Hmmm… Terkejut staf tersebut.

“Encik Nak buat apa?”
“Renew Lesen,” jawab saya selamba.
“Kita tak Renew Lesen guna Mykad Encik”
“Saya dah guna Mykad ni sebagai lesen saya. Saya dah update dengan Jabatan Pendaftaran Negara maklumat Lesen saya dalam Mykad saya ni,” Jawab saya sambil tercengang.

“Tak Encik, kalau nak renew kita masih perlukan slip dan Lesen memandu biasa. Untuk Mykad, saya cuma updatekan maklumat ke dalamnya,” Terang beliau.

“Oh begitu ka? Nasib baik saya tak buang lagi Lesen saya yang lama tu,” Kata saya sambil menghulurkan lesen Memandu saya.

Adoi… Saya ingat bila dah pakai Mykad, terus guna Mykad di mana-mana sahaja. Dah silap rupanya saya ni… Nasib baik saya masih simpan Kad Lesen Memandu Lama. Kalau tidka dah plan nak bagi Syasya main. hehehe…

Kemudian dapat satu call… Jeng… Bersambung dalam Entry lain pulak. Hehehe…

Komen

One reply on “Salah Sangka”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.