Categories
Ulasan Buku

Tip Didik Anak Gaya Nabi

Tip Didik Anak Gaya Nabi berdasarkan buku oleh Ustazah Isfadiah Mohd Dasuki. Diedit dalam bentuk visual oleh isteri saya. Untuk tip penuh, dapatkan buku dalam pasaran.

 

Categories
Diari

Tinjaun Rambang: Siapa Pilihan Presiden FAM yang baru?

Tinjauan Rambang suka suka…
 
Siapa Pilihan Anda? 

 

Categories
Diari

Suci Dalam Debu

Saya biasanya mengisi minyak di Sebuah Stesen Minyak di Jalan Cheras.

Beberapa minggu lepas, saya perasan seorang lelaki agak selekeh menjual keropok lekor di tepi laluan Stesen minyak tersebut. Timbul rasa kasihan tetapi saya tak rasa nak beli keropok lekor tersebut. Jadi setelah membeli sedikit barang, saya beli lah sebotol air teh sejuk dan berikan kepada beliau. Beliau amat terkejut dan mengucapkan banyak banyak terima kasih kepada saya.

Lega rasanya melihatkan beliau dapat menikmati sedikit kesenangan walaupun sementara. Setiap kali saya lalu di stesen minyak tersebut, beliau akan melambai mesra kepada saya sehinggakan semalam, beliau menyekat saya dan ingin memberi sedikit keropok lekor kepada anak saya. Terpaksa saya menolak sebab saya tak sampai hati nak terima bukan kerana saya tak suka tetapi nilai yang hendak diberikan itu, terlalu besar bagi diri beliau. 

Nyata, beliau hendak membalas jasa saya yang tak seberapa itu dengan sesuatu yang amat bernilai bagi beliau. Sememangnya saya tabik kepada beliau. Dalam kesusahan tetapi masih mampu hendak sedekah dan berbuat kebaikan! Ia banyak menyedarkan diri saya agar lebih banyak memberi.

Sesungguhnya, saya kagum dengan beliau, InsyaAllah saya akan terus membantu beliau.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Categories
Diari

Hari Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah yang ke-89

Hari Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah yang ke-89

Daulat Tuanku

Patik Merafak Sembah Setinggi-tinggi Tahniah Sempena Hari Keputeraan

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Al Sultan Almu’tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mua’dzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah

Pada hari Ahad, 15 Januari 2017, bersamaan 16 Rabiulakhir 1438 H

D.K., D.K.H., D.K.M., D.M.N., D.U.K., D.M.K., D.K. (Kelantan), D.K. (Pahang), D.K. (Selangor), D.K. (Perlis), D.K. (Negeri Sembilan), D.K. (Johor), D.K. (Terengganu), D.K. (Perak), D.K. (Brunei), D.P. (Sarawak), D.U.N.M., S.P.M.K., S.S.D.K., D.H.M.S., D.G.M.K., Grand Cordon of The Order of the Rising Sun of Japan, Bintang Maha Putra Adiprana (Indonesia), Order of the Rammata Thailand, Honourable Knight Grand Cross Order of the Bath of U.K., Asso. Knight Order of St. John.

SULTAN NEGERI KEDAH DARUL AMAN

Semoga Allah SWT lanjutkan usia Tuanku

Ikhlas dari Patik Rakyat Negeri Kedah Darulaman…

Categories
Tips Komputer

Tips IT: Pubu Ebook

Saya tertarik untuk mengulas mengenai satu apps yang baru saya jumpa iaitu Pubu ebook. Walaupun ketika ini agak banyak bahan bacaan dalam Bahasa Cina (saya tak pasti mandarin, kantonis atau yang lain) tetapi banyak juga dalam Bahasa Melayu dan Inggeris.

Aplikasi ini pastinya amat menarik bagi kaki buku yang suka membaca kerana terdapat banyak Majalah, Akhbar dan buku disediakan scara digital. Contohnya akhbar Berita Harian, Harian Metro, New StraitsTimes, Majalah Hijab, Wanita, Mastika, URTV, Al-Islam dan juga buku seperti Nabi Ayub AS Dengan Ujian Iblis, Mengurus Waktu Kerja dan banyak lagi. Kandungannya sentiasa ditambah dari semasa ke semasa.

Apa yang menariknya, yuran langganannya hanya RM10 sebulan. Jadi ia ama amat berbaloi.

Cuma buat masa ini langganannya adalah menerusi bil telefon dan hanya Celcom sahaja. Saya dimaklumkan, ia akan diperluaskan lagi dari masa ke masa.

Bagi sesiapa yang berminat, bolehlah mendapatkannya…

 

 

 

 

Categories
Tazkirah

Tazkirah: Terlena

TERLENA

Waktu berlalu begitu pantas menipu kita yang terlena

Belum sempat berzikir di waktu pagi, hari sudah menjelang siang, Belum sempat bersedekah pagi, matahari sudah meninggi.

Niat pukul 9.00 pagi hendak solat Dhuha, tiba-tiba azan Zuhur sudah terdengar..

Teringin setiap pagi membaca 1 juzuk Al-Quran, menambah hafalan satu hari satu ayat, itu pun tidak dilakukan.

Rancangan untuk tidak akan melewatkan malam kecuali dengan tahajjud dan witir, walau pun hanya 3 rakaat, semua tinggal angan-angan.

Beginikah berterusannya nasib hidup menghabiskan umur? Berseronok dengan usia?

Lalu tiba-tiba menjelmalah usia di angka 30, sebentar kemudian 40, tidak lama terasa menjadi 50 dan kemudian orang mula memanggil kita dengan panggilan “Tok Wan, Atok…Nek” menandakan kita sudah tua.

Lalu sambil menunggu Sakaratul Maut tiba, diperlihatkan catatan amal yang kita pernah buat….

Astaghfirullah, ternyata tidak seberapa sedekah dan infak cuma sekadarnya, mengajarkan ilmu tidak pernah ada, silaturrahim tidak pernah buat.

Justeru, apakah roh ini tidak akan melolong, meraung, menjerit menahan kesakitan di saat berpisah daripada tubuh ketika Sakaratul Maut?

Tambahkan usiaku ya Allah, aku memerlukan waktu untuk beramal sebelum Kau akhiri ajalku.

Belum cukupkah kita menyia-nyiakan waktu selama 30, 40, 50 atau 60 tahun?

Perlu berapa tahun lagikah untuk mengulang pagi, siang, petang dan malam, perlu berapa minggu, bulan, dan tahun lagi agar kita BERSEDIA untuk mati?

Kita tidak pernah merasa kehilangan waktu dan kesempatan untuk menghasilkan pahala, maka 1000 tahun pun tidak akan pernah cukup bagi orang-orang yang terlena.

ALLAHU RABBI

Dipetik dari kiriman Whatsapp

Categories
Diari

Orbisbux: Klik Untuk Jana Pendapatan

Please click here to support my site. TQ 🙂

Anda pun boleh menjana pendapatan sampingan jika kerap berada di hadapan PC. Cuma klik iklan dan dapatkan wang anda. Selamat mencuba 🙂

Klik sini: ORBISBUX

Categories
Diari

Tahniah Faiz Subri

Ringkas sahaja post saya hari ini. Sekadar untuk berkongsi rasa gembira dan ucapan Tahniah kepada Faiz Subri atas kejayaan memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016.

Cuma yang ingin saya tegaskan, beliau tidak perlu berasa malu jika tidak fasih Berbahasa Inggeris kerana yang patut malu adalah rakyat Malaysia tetapi tidak fasih berbahasa Malaysia!

Categories
Diari

Alhamdulillah, Pembedahan Berjaya

Alhamdulillah, Pembedahan berjaya. Syukur Ya Allah…

Doakan abah kembali sihat seperti sedia kala, InsyAllah

Abah kena banyak berehat…

Categories
Diari

Semoga Abah Sembuh

 

Pagi nanti, Abah akan dibawa masuk ke Dewan Pembedahan Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Memang mendebarkan bagi saya walaupun saya bekerja di Hospital kerana risaukan faktor usia yang hampir mencecah 67 tahun. Lagi pula, saya tak dapat pulang menjenguk kerana anak anak pun kini tak sihat. Hafie demam campak dan Syaza menghidapi HSP. Apa itu HSP? Nanti akan saya terangkan dalam post lain.

Cuma dari jauh, saya mendoakan Abah selamat dan pembedahan buah pinggang Abah berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi. InsyaAllah akan disusuli dengan solat hajat mendoakan kejayaan pembedahan dan ia dapat menyembuhkan penyakit yang abah hidapi.

Masih terlalu banyak impian saya untuk Abah masih belum tercapai.

Sama sama doakan… 

Terima Kasih