Categories
Berita

MH17 Sekalung Takziah

Malaysia-Airlines-crash

Berita pesawat MH17 yang ditembak di sempadan Ukraine/Russia ternyata memberi kejutan buat kita semua apatah lagi misteri kehilangan MH370 masih lagi belum terungkai. Adalah amat malang sekiranya benar ia ditembak jatuh dan tindakan terhadap dalang yang bertanggungjawab seharusnya diambil walau apa pun cara.

MAS1Itulah natijahnya peperangan. Peperangan wujud hasil daripada sikap tamak manusia sehingga mencipta kemusnahan di bumi sendiri. Pergolakan dunia berlaku saban hari menyaksikan kita begitu resah menyaksikan kesan kesan yang telah/sedang dan akan berlaku. Namun masih ramai yang sedang leka dalam hiburan yang melampau sehinggakan tidak dapat merasai apa yang berlaku di sekeliling dunia.

Dan sudah pasti apabila tumpuan dunia beralih ke MH17, Israel Zionis pula semakin rancak menyerang warga Palestin. Terbaru melalui darat menggempur Gaza yang sememangnya sudah terkepung. Sama-sama kita doakan rejim Yahudi Laknatullah ini tewas dalam kebangkitan rakyat Palestin untuk menuntut hak mereka.

Hasbunallahu Wa ni’imal wakeel…

Sesungguhnya Allah tempat kita berserah

MAS2MAS3(Gambar gambar adalah daripada Mirror UK)

Kembali kepada MH17, sama samalah kita memanjatkan doa agar kejadian ini adalah yang terakhir dalam sejarah penerbangan dunia. Pihak yang tidak terlibat dalam perang tidak seharusnya dijadikan mangsa. Peperangan di seluruh dunia seharusnya tidak berlaku lagi (walaupun memang mustahil).

Al-Fatihah dan Salam Takziah dari saya.

#Pray4MH17

Categories
Berita

Putar Belit Israel

IsraelCodeAlertIsraelCodeAlert2

Di saat kita meratapi dan bersedih melihat kekejaman Israel terhadap warga Palestin di Semenanjung Gaza, Israel yang sudah menguasai media antarabangsa memainkan isu ini dari sudut pandang yang lain. Atas sebab itu sokongan masyarakat dunia terhadap Israel tetap ada dan ramai warga dunia yang melihat isu ini bertentangan dengan apa yang kita lihat.

Israel2Israel3

Israel5

Mereka (warga dunia) terus menyalahkan Palestin atas kekejaman yang kononnya dilakukan hingga menimbulkan ketakutan di kalangan rakyat awam Israel. Menerusi media media yang mereka kuasai, mereka terus mencanangkan detik detik cemas warga Israel hingga menimbulkan rasa simpati warga dunia. Tidak hairanlah mengapa ramai yang mengisytiharkan sokongan padu kepada Israel.

Israel4

Israel1

Itu mudah dilakukan apabila media media di bawah penguasaan Yahudi Zionis telah melalaikan umat manusia dengan pelbagai hiburan yang mengasyikkan hingga langsung tidak menyedari hakikat sebenar suatu isu terutamanya isu Israel Palestin.

Lalu ketakutan itu diputarkan sepanjang masa sehingga warga dunia melihatnya sebagai benar. Itulah putar belit Israel.

Justeru apabila kita lihat ramai yang menyuarakan sokongan terhadap Israel, Jangan Hairan tetapi Semaklah diri kita!

Categories
Diari

Piala Dunia 2014: Brazil 1 Jerman 7

Sebagai seorang peminat bolasepak Brazil, memang saya cukup terkejut dan hampir tidak percaya dengan keputusan yang terpapar pada layar stadium. Untuk Piala Dunia kali ini memang Jerman adalah pasukan kedua saya tetapi saya langsung tidak menyangka kekalahan Brazil sebegitu teruk.

Ketiadaan Neymar dan Thiago Silva nyata memberi kesan mendalam. Kesan bukan dari segi kemahiran tetapi dari segi moral dan psikologi. Kelihatan tiada siapa yang mampu berwatak jeneral serta menjadi seorang yang boleh menukar corak perlawanan. Kebergantungan yang begitu besar terhadap individu menjadikan impaknya begitu ketara apabila berhadapan dengan pasukan sehebat Jerman.

Jerman cukup mantap dan kunci utamanya ialah team work yang cukup jitu hingga menenggelamkan kelebihan individu Brazil. Pemain Brazil rata rata masih muda dan gagal menangani harapan menggunung rakyat Brazil kali ini manakala Jerman pula telah mata setelah pengalaman pahit 2010. Sudah tentu ini juga menjadi kelebihan yang membuatkan keputusan sebegitu rupa.

Cukuplah ulasan ringkas melayan kekecewaan 🙂

Source AFP

(Gambar adalah sumber AFP)

p/s: Apa pun jangan lupa di Bumi Palestin, Israel cukup rancak ‘memusnahkan’ Palestin tatkala kemuncak Piala Dunia semakin menghampiri ke penghujungnya. Sama sama kita membantu dan melakukan apa yang patut serta tidak hanyut terus dalam demam bola kita.