Categories
Diari

Mudah-mudahan Selamat

Saya merujuk kepada berita berikut Lelaki berparang jadikan 30 murid taska tebusan , Hammer-wielding man holding 30 kindie kids hostage in Muar dan 30 murid, 3 guru tadika di Muar jadi tebusan lelaki bersenjata.

Ia merupakan kejadian yang jarang berlaku tetapi sesekali berlaku ia memang menakutkan dan serta merta teringatkan anak-anak di Smart Soleh Taman Midah Cheras. Harap-harap kesemuanya mampu diatasi dengan sebaiknya tanpa pertumpahan darah, InsyaAllah.

Bagi saya, kalau jadi kes kes sebegini, biasanya ia lebih kepada masalah mental. Masalah mental ini pula berpunca daripada kegagalan mengurus tekanan sehingga pada satu tahap ia melepasi batasan dan tidak terkawal. Kesihatan mental juga begitu kritikal dewasa ini dengan statistik menunjukkan peningkatan saban tahun dan ia juga boleh dilihat dengan peningkatan kes bunuh diri.

Jika kita kembali kepada ajaran agama, InsyaAllah kita mampu menyerap apa jua tekanan hidup dan mencapai ketenangan dunia akhirat, InsyaAllah…

Sudah pasti anak-anak kecil ini, akan trauma. Kita tunggu perkembangan selanjutnya…

TERKINI

Lelaki yang menahan kanak-kanak tadika tersebut meminta pistol daripada pihak Polis dan Anggota Unit Tindakan Khas sedang memantau tempat kejadian.

Polis telah berjaya menembak suspek dan suspek dilaporkan cedera parah. Semua mangsa selamat kecuali seorang yang dilaporkan dicederakan.

Kredit Foto: NSTP