Categories
Al-Fatihah

Al-Fatihah: Ustaz Asri Rabbani

pergitakkembaliasrirabbani“Apabila telah datang ajal mereka, tidak akan dapat mengundurkannya barang sesaat pun dan tidak (pula) mendahulukannya. ” (Q.S. Yunus:49)

Apabila habis mesyuarat jam 12.45 tengahari semalam, saya terbaca dalam utusan Online yang memaklumkan bahawa Ustaz Asri Rabbani telah kembali ke Rahmatullah. Tergamam saya membacanya dan kemudian saya cuba cari dari sumber berita yang lain, memang Sah!

Begitulah lumrah kehidupan. Apabila ada pertemuan, pasti akan ada perpisahan. Apabila ada yang muda pasti ada yang tua. Begitu juga kehidupan suatu detik nanti, pasti kita akan pergi menghadap Allah. Hakikat yang perlu sentiasa kita ingati.

Saya sememangnya cukup meminati Ustaz Asri Rabbani sejak zaman Nadamurni lagi. Paling saya suka ialah Nasyid Zikir Munajat yang begitu memberi kesan. Memang banyak nasyid beliau yang terkesan di jiwa. Medium hiburan dijadikan sebagai satu wahana untuk berdakwah dan Ustaz Asri berjaya menmberi suatu alternatif kepada penggemar hiburan.

Ketika musim perayaan Hari Raya, pasti akan berkumandang alunan takbir Ustaz Asri yang begitu menyentuh perasaan. Ustaz Asri memang cukup istimewa dengan suaranya yang cukup unik dan bacaan ayat Al-Quraan beliau memang cukup merdu didengar. Kalau tidak silap saya beliau mempunyai kelulusan dalam bidang tarannum dari sebuah Universiti di Madinah. Dan sememangnya dalam bidang Tarannum, beliau cukup pakar.

Akhirnya Ustaz Asri dipanggil awal menghadap Allah. Semoga jasamu terus mekar dan menyinari. Tenang dan damailah dikau di sana. Dari ruang hati yang paling dalam kukirimkan Al-Fatihah.

Al-Fatihah (Ustaz Asri Rabbani 03.08.1969-13.08.2009)