Categories
Diari

Monitor Baru

Alhamdulillah, mudah sikit untuk saya update blog selepas ini. Masih ingat entri saya yang bertajuk Ribut hingga rosak monitor saya. Saya ambil keputusan untuk bawa monitor tersebut balik Kedah untuk dibaiki dan digunakan di rumah di Kedah. Yang ada kat rumah di Kedah dah berusia 10 tahun dah monitor tu. Dari warna putih dah naik macam warna perang dah. Paparan di skrin pun mengecil. Jadi saya bagi kat adik beradik di Kedah.

Yang di sini, saya beli baru. Cadangnya saya nak beli flat monitor untuk jimatkan ruang. Saya dah survey di DigitalMall PJ 17′ dalam RM418. Tengok yang 19′ dalam RM720. Jadi saya nak angkat yang 17′ RM418 tu.

Tapi, bila saya baca blog sahabat saya Aza, yang memaklumkan beliau membeli secara online 24′ boleh dapat dalam RM700++, saya pun cuba cari online punya. Akhirnya dapat ketemu di Laman Web Dell. Yang 19′, saya dapat RM359. Terus saya ambil sedangkan harga pasaran ialah RM720!

Alhamdulillah, senang sikit nak update. Di Pejabat tak sempat sebab kelam kabut dengan kerja. Di rumah senang sikit. Cuba lah risik kot-kot ada lagi tawaran tu atau lebih murah…

Categories
Diari

Mahal

Semalam, waktu tengahari saya berkunjung ke sebuah kedai makan di Sri Penara. 

“Kakak, Sirap limau dua, bungkus” pinta saya.

Setelah berapa lama, saya bersuara lagi, “Berapa Akak?”

“RM3”

“RM3 !”

“Ya, satu RM1.50. Dua RM3.”

Terkejut jugak sebab sebelum ni saya beli di kedai yang sama RM1.20 sahaja sebungkus. ¬†Hmmm… Ni dah kira cekik darah. Saya pun ambil dan berlalu. Saya senang sahaja. Sekali terkena, saya akan terus boikot kedai tu. Lepas ni kedai lainlah pulak.

Saya sebenarnya tidaklah kisah sangat jika harga mahal kalau kualitinya bagus tetapi sirap limau yang saya beli tadi biasa sahaja. Hmmm… Memang dah masuk dalam list kedai yang saya boikot.