Categories
Diari

Mak Abah Eksiden!

Saya sedang study ADF Task Flow Jdveloper 11G, tergamam sekejap saya bila adik saya, Faizol telefon tadi maklumkan mak dan abah eksiden. Cemas hati saya mujurlah adik kata tak serius. Disebabkan adik saya masih belum tengok keadaan mak dan abah terus saya telefon mak.

Mak kata tak luka apa cuma bengkak-bengkak sahaja dan abah pulak calar-calar dan rasa sengal-sengal. Adoi, risaunya saya. Baru pagi tadi saya masukkan entri eksiden, dah kena kepada keluarga saya pulak.

Mak habaq ada sebuah kereta yang tiba-tiba belok tanpa bagi signal dan apa lagi, abah dan mak yang menaiki motor terpaksalah mengelak hingga jatuh ke dalam longkang. Yang bawak kereta tu minta maaf dan uruskan urusan perubatan mak dan abah serta kos membaiki motor.

Saya cukup risau. Rasa macam nak balik Kedah ja! Hmmm… Saya tengah fikirkan sebab saya risau keadaan sebenar mak abah. Kadang kala mak dan abah saja nak lindung sebab tak mahu saya risau macam dulu sampaikan abah operate pun dirahsiakan dari saya dan kebetulan saya balik hari pembedahan tu.

Tengah bercelaru ni…

Categories
Diari

Repair Kereta

Semalam, saya terpaksa habiskan masa tengahari untuk ke bengkel membaiki kereta. Hmmm… Sambil tu saya check masalah gear yang saya maklumkan sebelum ini, rupa-rupanya bukan gear box yang rosak tetapi pemegang gear tu yang longgar. Nak tukar tapi stok tak ada. Yang tu kena tunggu dulu.

Yang dilakukan semalam:-

1. Tukar Tangki Air Wiper
2. Service Stering (Flush & Add New Oil)
3. Service Aircond
4. Pasang Klip Pelapik Tayar depan
5. Perbetulkan wiring signal kanan
6. dll.

Semua sekali kena RM560 termasuk kos buruh. Hmmm… Terbang lagi duit !

Categories
Diari

Eksiden

Hmmm… Pagi tadi, sekali lagi saya melihat suatu kemalangan kecil di depan mata.

Di sebuah simpang tiga berhampiran HUKM, ada sebuah kereta nak masuk ke jalan utama dari simpang tersebut. Di belakang kereta tersebut ada sebuah Land Rover yang mengekori perlahan tetapi tiba-tiba ada sebuah kereta Iswara yang saya lihat pemandunya seperti leka terlanggar terus belakang Land Rover tersebut.

Saya lihat kereta Iswara tersebut bahagian depannya banyak yang pecah dan kemek tetapi Land Rover tersebut calar sedikit sahaja. Kuat body Land Rover ni.

Apa pun, berhati-hati di Jalan raya…

p/s: Banyak betul eksiden yang saya lihat depan mata tetapi setakat ni tiada yang melibatkan kehilangan nyawa. Paling sadis eksiden putus kaki depan mata saya. Yang tu ada dalam Diari lama saya. Kena rajin selak. Kejadian di Kulim.