Categories
Rencana

Bagaimana Membuang Rasa Bosan Yang Menimbulkan Keletihan

Keletihan biasanya disebabkan oleh emosi. Hanya sedikit sahaja yang diakibatkan oleh tenaga fizikal. Hal ini merupakan kenyataan yang telah lama diketahui ramai. Dr Joseph E.Barmack melaporkan di dalam majalah Archieves of Psychology bagaimana rasa bosan itu menimbulkan keletihan.

Salah satu punca utama keletihan ialah rasa bosan. Sebagai gambaran kita ambil contoh Aniza yang merupakan seorang jurutaip di sebuah jabatan kerajaan. Setiap petang apabila pulang dari pejabat, beliau berasa sungguh letih. Beliau benar-benar letih hinggakan kepalanya pening, belakang dan pinggangnya berasa sakit. Justeru itu beliau bergegas meninggalkan pejabat sejurus berakhirnya waktu bekerja. Beliau benar-benar letih sehingga tiada selera untuk makan malam.

Tetapi jam 8.30 malam suaminya balik dari bekerja dan mengajaknya keluar untuk membeli barang yang dijanjikan. Seketika itu juga mata Aniza bersinar-sinar tiba-tiba sahaja semangatnya kembali bangkit. Beliau cepat-cepat bersiap dan keluar bersama suaminya. Ketika sampai semula di rumah, beliau sama sekali tidak berasa letih. Beliau sangat seronok dan gembira.

Adakah setelah bekerja selama 8 jam, Aniza benar-benar berasa letih ? Adakah beliau cuma berpura-pura sahaja ? Tidak. Aniza benar-benar letih. Letih kerana bosan dengan pekerjaannya. Mungkin juga bosan dengan hidupnya. Di dalam hidup ini ramai yang mengalami keadaan seperti Aniza. Barangkali kita salah seorang dari mereka. Keletihan biasanya disebabkan oleh emosi. Hanya sedikit sahaja yang diakibatkan oleh tenaga fizikal. Hal ini merupakan kenyataan yang telah lama diketahui ramai. dr Joseph E.Barmack melaporkan di dalam majalah Archieves of Psychology bagaimana rasa bosan itu menimbulkan keletihan.

Beliau mengadakan beberapa penyelidikan terhadap sekumpulan mahasiswa. Ujikaji yang dilakukan oleh beliau adalah sesuatu yang tidak mereka sukai. Hasilnya para mahasiswa itu berasa letih dan mengantuk. Malah ada juga yang mengalami sakit perut. Para mahasiswa tersebut juga mengikuti ujian metabolisme (pertukaran zat). Ujian ini menunjukkan apabila seseorang berasa bosan, maka tekanan darah dan penggunaan oksigennya menurun. Sebaliknya apabila seseorang gembira dan tertarik pada pekerjaan yang dilakukannya, maka metabolisme nya akan meningkat.

Sebenarnya kita jarang berasa letih jika kita mengerjakan sesuatu yang menarik dan menyeronokkan. Fikirkanlah, apakah keuntungan yang boleh kita perolehi bila pekerjaan itu menarik dan menyeronokkan. Ingatlah selalu bahawa ianya dapat melipatgandakan kebahagiaan hidup kita, kerana sebahagian daripada hidup kita, dihabiskan di tempat kerja. Jadi kalau kita menyukai tugas yang kita lakukan, semasa bekerja kita akan berasa bahagia. Sebaliknya jika kita tidak dapat menemui kebahagiaan dalam pekerjaan, maka kita tidak akan menemuinya di mana-mana.

Kita juga perlu ingat sekiranya kita menyukai pekerjaan maka fikiran akan menjadi tenang, kita tidak berasa bimbang dan apa yang lebih penting kita dapat melakukan pekerjaan dengan lebih baik. Sebagai seorang Islam sememangnya kita tidak mengharapkan keuntungan kebendaan, tetapi dengan menyukai pekerjaan, kita tetap akan mendapat keuntungan lain, iaitu keletihan turun ke tahap minima dan kita dapat hidup gembira dan bahagia.

Oleh : Mohd Asri bin Abdullah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

p/s: Sedikit motivasi untuk meningkatkan semangat bekerja… Biasalah hari Isnin orang pakat dok kena ‘Monday Fever‘. Saya terima artikel ini menerusi email.

Categories
Jenaka

Jenaka: Oh Aisyah

Pintu bilik dibuka dengan kuat dan mengejutkan sepasang suami isteri yang sedang tidur nyeyak…Seorang lelaki dengan wajah garang mengacukan senjata tajam ke arah si isteri….

Perompak : “Sebelum kamu mati kubunuh, sebutkan namamu!

Isteri : “Na..na ..na.. nama sa…sa.. saya… Aisyah”

Perompak : “Huh! Aisyah? nampaknya sama dengan nama ibuku. Aku tidak boleh membunuhmu,” lalu dia mendekati si suami dan sambil mengacukan senjatanya ia berkata,

Perompak : “Sebutkan namamu. Aku mesti tahu nama setiap mangsaku sebelum kubunuh”.

Suami : “Namaku Irwan.. tapi…. semua orang memanggilku Aisyah jugak….”

Dipetik dari… Lawak Giler