Categories
Diari

InsyaAllah Syasya Bakal Dapat Adik

pregbestMerujuk kepada Entry Apakah Maknanya? Memang benar apa yang pembaca diari saya komen. Macam sahabat Saya Adam, Ariep, Rozeman komen mereka sudah pun faham apa maknanya.

Menerusi Alat Pengesan Kehamilan, Jika Dua garis kelihatan pada Alat, bermakna ia adalah tanda positif kehamilan. Bila dapat tahu berita gembira ini, saya rasa begitu terharu dan bersyukur. Alhamdulillah…

Kemudian saya terus bawa isteri ke Klinik untuk pengesahan Doktor dan keputusan Doktor adalah sama! Alhamdulillah. Jika tiada aral melintang, tarikh jangkaan kelahiran ialah pada 11 September 2009. Hmm… Dekat dengan tarikh lahir Syasya Hana iaitu pada 30 Ogos 2006. Silap-silap sama dengan Tarikh lahir Syasya Hana.

Doakan semuanya berjalan lancar dan mudah serta Selamat, InsyaAllah…

Syasya Hana Bakal Dapat Adik! Dengan Izin Allah…

Categories
Rencana

Gaza Bermandi Darah: Apa Tindakan Kita?

Kita Umat Islam harus mengakui bahawa kita kini berada dalam keadaan yang amat lemah. Kita hanya mampu melihat sahaja pembunuhan dan jenayah perang Israel di Gaza. Apakah kita harus berdiam diri?

Ada banyak cara kita boleh lakukan untuk membantu rakyat Palestin terutamanya di Semenanjung Gaza.

Sumbangan Wang

Anda boleh mengeluarkan sumbangan untuk membantu saudara kita di sana. Di sini saya senaraikan beberapa pihak yang mengutip sumbangan buat rakyat Palestin.

1. Tabung NSTP Untuk Gaza – Maybank 514105320501
2. Mercy Malaysia – CIMB 14240006561053
3. Yayasan Salam Malaysia – Public Bank 3072879302
4.Aman Palestin – Maybank 562263010787 & Bank Islam 12029010047880
5. Dana Kemanusiaan Palestin (Dakap) – Maybank  562142708704 & CIMB 1259-0000-8040-58.
6. Tabung Kemanusiaan Harakah – Bank Islam Malaysia Berhad 140690100212 

(Nota: Anda fikirlah badan mana yang anda rasa terbaik untuk sumbangan anda benar-benar dirasai oleh mereka di Gaza. Apa pun yang paling penting ialah niat kerana Allah )

Kalau seorang umat Islam di Malaysia derma RM1, Kita dah boleh dapat sekurang-kurangnya RM13 Juta. Kalau kita mampu lagi, derma lah lebih lagi.

Solat Hajat & Qunut Nazilah

Esok selepas Solat Jumaat, sama-samalah kita menunaikan Solat Hajat kerana kebanyakan Masjid merancang untuk melakukan Solat Hajat Untuk warga Palestin.

Qunut secara istilahnya adalah seperti yang dikatakan oleh Al-Hafidh Ibnu Hajar Al-Asqalani rahimahullah: “Suatu doa di dalam shalat pada tempat yang khusus dalam keadaan berdiri.” (Fathul Bari 2/490.) Dan Nazilah artinya malapetaka atau musibah yang turun menimpa kaum muslimin dalam bentuk gempa, banjir, peperangan, penganiayaan dan sebagainya. 

Sumber: http://temanpetunjuk.blogspot.com/2007/12/qunut-nazilah-kepentingan-kepada.html (09/01/2009)

Boikot Barangan Israel dan Amerika

Jika kita mampu, eloklah kita boikot barangan-barangan dari Amerika dan Israel. Sebaik mungkin kita cuba “Buy America Last”.

Juga Layari: http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/yahudiboikot.html

Demonstrasi / Petisyen

Untuk Online Petition Anda boleh ke sini : http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace

Jika anda seorang penuntut IPTA, Jangan risau ada jaminan oleh Menteri Yang Berkenaan. (Mahasiswa dibenar sertai demonstrasi kutuk Israel)

Jihad

Jihad ertinya cukup luas. Apa yang anda lakukan di atas juga adalah Jihad tetapi bagi mereka yang benar-benar kuat dan kukuh keimanannya dan punya kelebihan tertentu, harus berani melangkah ke Bumi Palestin berjihad melawan Yahudi Laknatullah.

Ini adalah langkah untuk mereka yang benar-benar kuat.

Sebenarnya ada banyak lagi cara yang boleh dilakukan. Terpulang kepada diri kita sendiri sama ada kita punya hati dan merasai ukhwah sesama saudara. Jika tidak kita hanya melihat dengan sebelah mata sambil terus alpa dengan nikmat dunia. Apa yang saya cadang ini hanyalah secebis cuma. Marilah sama-sama kita kembalikan Kegemilangan Umat Islam di dunia.

Fire and smoke is seen from Israeli miltary operations in Gaza City, Thursday, Jan. 8, 2009. Lebanese militants fired at least three rockets into northern Israel early Thursday, ripping through a crowded nursing home and threatening to open a new front for the Jewish state as it pushed forward with a bloody offensive in the Gaza Strip that has killed nearly 700 people. -AP
Fire and smoke is seen from Israeli miltary operations in Gaza City, Thursday, Jan. 8, 2009. Lebanese militants fired at least three rockets into northern Israel early Thursday, ripping through a crowded nursing home and threatening to open a new front for the Jewish state as it pushed forward with a bloody offensive in the Gaza Strip that has killed nearly 700 people. -AP