Categories
Diari

Tahniah Sayang

Alhamdulillah,  18 November lalu, isteri saya yang tersayang selamat berkonvokesyen bagi Kursus KPLI JQAF Ambilan Januari 2007 dan memperolehi keputusan Cemerlang. Alhamdulillah segala kesibukan yang dilalui kini berkurang sedikit. Kalau tidak, cuti sekolah ja memang kena masuk Maktab. Hari Sekolah memang kena mengajaq. Tu tak termasuk kena berkursus lagi. edit-konvo-copy

Memang banyak cabaran yang harus dilalui dan kadang kala memang rasa cukup perit tetapi segalanya berbaloi dengan segulung sijil yang dikecapi. Untuk berjaya, bukan sedikit pengorbanan yang harus dilalui. Semuanya harus ditempuhi dengan penuh ketabahan.

Sekarang tumpuan lebih banyak boleh diberikan kepada mendidik anak bangsa dan keluarga. Alhamdulillah Tahniah dari abang. Teruskan kejayaan dalam pengajaran pulak!

Semoga menjadi seorang Pendidik yang Berdedikasi dan berjasa kepada agama, bangsa dan negara, InsyaAllah…

Abang doakan…

Categories
Diari

Tahniah Bang Lang

Alhamdulillah dan Tahniah buat Abang Ipar saya Abdul Muiz dan Kak Suziela yang selamat dikurniakan Cahaya mata kedua seorang bayi lelaki di Pusat Pakar Shah Alam pada jam 6.35 petang 22 November 2008. Ketika menerima perkhabaran gembira tersebut, saya dan keluarga berada di Zoo Taiping. Tak dapat nak pi jenguk awal-awal.

Cadang nak pergi ziarah hari Ahad (semalam) tapi saya pulak demam + keletihan drive. Drive dari Lumut – Sitiawan – Ayer Tawar – Taiping – KL. Sampai KL kira-kira jam 4.30 pagi. Dah la waktu dok pusing zoo kena dukung Syasya ja. Memang penat.

Bang Lang saya ni kenduri kahwin sekali dengan saya di sebelah wife saya (tapi Bang Lang saya nikah 3 minggu awal). Anak sulung kami pun beza dalam tiga minggu jugak. Tapi la ni Bang Lang dah dapat anak kedua dah. Saya pun dalam proses setelah wife saya menamatkan pengajiannya. Semuanya rezeki yang Allah tetapkan.

Tahniah Bang Lang. Maaf kami lambat pi ziarah.

Categories
Diari

Selamat Hari Lahir

Selamat Hari Lahir ke-22 buat Adik saya, Mohd Fazli yang kini dalam proses menjadi seorang warga pendidik. Selepas tamat Ijazah Perguruan nanti bolehlah jadi seorang guru yang berdedikasi seperti yang diimpikannya. Dalam Keluarga Fazli adalah anak keempat. Tarikh lahir cuma selang sehari dengan Faizol.

Fazli ni kalangan famili dok panggil si putih sebab waktu kecik-kecik dulu memang putih melepak. Sampai la ni dah kurang lah sikit keputihan kulit dia. Satu lagi, dia tengah kaya la ni sebab dapat duit insurans kemalangan hari tu. Mai sikit 🙂

Apa pun, Semoga Panjang Umur dan Murah Rezeki, InsyaAllah…

Categories
Rencana

Alor Star dipilih Bandar Raya Masa Depan Asia

ALOR STAR Alor Star dipilih sebagai Bandar Raya Masa Depan Asia dalam kategori bandar raya kecil di rantau berkenaan, baru-baru ini oleh majalah terkemuka antarabangsa, itu bagi tahun 2007 dan 2008.

Pengiktirafan ke atas ibu negeri Kedah itu mengambil kira beberapa kategori termasuk potensi ekonomi, pelaburan dan perniagaan di bandar raya berkenaan.

Menurut majalah tersebut, Alor Star berada di tangga pertama bagi kelompok enam bandar raya kecil terbaik di Asia diikuti Newcastle (Australia) di tangga kedua, Jeju (Korea Selatan), Taoyuan (Taiwan), Gifu (Jepun) dan Ipswich (Australia).

Sementara itu, bagi anugerah Bandar Raya Masa Depan kategori bandar raya Asia, ia diraih oleh Hong Kong diikuti Singapura, Taipeh (Taiwan), Melbourne (Australia), Dalian (China), Shijiazhuang (China), Bandaraya Quezon (Filipina), Bandaraya Cebu (Filipina), Guangzhou (China) dan Bandaraya Davao (Filipina).

Bagi lima kelompok terbaik kategori potensi ekonomi, Hong Kong berada di depan diikuti Singapura, Dalian (China), Guangzhou (China) dan Quezon (Filipina).

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak ketika ditanya mengenai kedudukan tersebut, berkata, ia adalah satu penghargaan kepada negeri Kedah yang terbukti berjaya dalam menarik ramai pelabur.

”Ia perkembangan yang baik untuk Kedah dan kita mengharapkan anugerah tersebut akan memastikan negeri ini terus menjadi daya tarikan kepada pelabur,” katanya. 

source: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1124&pub=Utusan_Malaysia&sec=Utara&pg=wu_07.htm (24/11/2008)

p/s: Nanti saya akan komen tentang “Alor Star”

Categories
Diari

Saya Kembali!

Hmmm… Agak lama saya tak update diari saya. Sebenarnya kesibukan tugas, kepadatan jadual dan percutian + kurang sihat sedikit membataskan saya untuk menulis.

Saya sebetulnya baru sahaja pulang dari Pulau Pangkor bercuti merangkap honeymoon sekali lagi bersama keluarga (Wife + anak) dan terasa cukup penat tetapi puas. 

InsyaAllah saya akan mula update kembali selepas ini.