Categories
Diari

Tips Mengelakkan Pensel Warna Hilang

Ni adalah berdasarkan posting isteri saya di Facebook beliau. (Abaikan shortform yang digunakan)

Bila sel2 otak ummi plak yg berhubung 💡💡💡

Alkisahnya cuti2 ni gemar pulak bebudak nih mewarna pastu sepah2 kaler merata cerok..jnuh la ummi ngutip kaler/pensel bagai celah2 meja kosi bwh katil..
Ada la hr tu tnmpk dlm FB..ibu kretip tu ikat kaler2 ank2 dia gini tp guna tali…so, ummi pun dh cuba buat tuk kaler2 kt rmh yg sepah2 ni…ok fine, lega ummi dh tertambat smua kaler..tengkiu ilmu yg manfaat tuk ummi yg penat kutip kaler pensil 😂
.
Ptg ni ummi buat tuk pensil kaler ank2 ummi yg nk masuk sek thn dpn lak..(sorg thn 1, sorg lg thn 2…yg kakak dh besar xpayah tambat2 dh)…
Tergerak hati nk tambat jgk tu sbb, pengalaman dr sebelum2 ni..bleh dkatakan dekat 10 set kaler pensil ummi kena beli sepanjang tempoh bljr setahun tu…bru sbln masuk sek dh hilang sebatang dua kaler..nk tgu smpai bln 3..abis tgl 3 batang je, pastu beli lagi..lagi..dan lagi..
Jenuh ummi…
.
Kali ni nk try n error….nk tgk brp lama bleh btahan kaler dorg nih..bleh sampai setahun tak..haha
Sesaja kongsi ngn kawan2 FB, sbb ada yg tny kda cemana buat..so, bleh tgk cara buat dia kt tiap gmbar bwh ni..bleh la cuba buat tuk ank2 😂
Semoga bermanfaat tuk semua 😍😙

 

Bahan bahan yang diperlukan

 

Proses tambat dlu pensil2 kaler ni dgn riben..kda gna glue gun, kuat skit lekat dia.

 

Pastu..dh siap tambat riben di kaler pensil..proses tocangkan dia plak 😂
Make sure ada satu riben yg panjangnya di ‘extra’ kan supaya senang nk masukkn ring keychain nnt..
Next..guna glue gun jgk..pastu simpul kejap2 dgn riben lain plak.
Pastu nnt tpulang la nk hiaskan bunjut tu cemana..
.
Klu yg kda buat tu..letak ring keychain..lekatkan button hiasan skit..pastu keychain dia print n liminate pic dorg..sng klu hilang nmpk muka n nama dorg..kikiki..

 

Dah..siap, bleh la guna..xpayah pikir dh kaler hilang xcukup 1 ke xcukup 2 ke..smua dh kena tambat..😂
Klu nk buat tuk pensil pun boleh, kda buat jgk tuk pensil dorg..spare takut hilang yg lain tu..ada backup yg tertambat tu 😝
Ok..itu je, simple..selamat mencuba 😊