Categories
Diari

Kualiti Teras Kejayaan

Apa Saja Yang Susah Akan Menjadi Mudah Sekiranya Semua
Bersatu Berusaha
Kualiti Teras Kejayaan Bertambah Keuntungan
Kerja Seikhlas Hati Sempuerna Pekerjaan
Kita Bantu-Membantu Bertukar-tukar Fikiran
Bersatu Kita Maju
Ke arah Kemakmuran
Kita Tegur-Menegur Kerana Kebaikan
Berusaha Dengan Jujur Mencapai Kejayaan

Bait-bait di atas merupakan senikata lagu Kualiti. 

Alhamdulillah… Saya terpilih untuk menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang Peringkat UKM bagi tahun 2007. Majlis penyampaian Anugerah tersebut telah disempurnakan oleh YTM Pro Canselor UKM Merangkap Pemangku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Utama Tunku  Naquiuyuddin Ibni Tuanku Jaafar. Memang majlis ni cukup grand macam konvokesyen dulu.

Cumanya letih menanti. Bayangkan saya yang tak berapa sihat mai jam 7.30 di DECTAR. Pukul 9 baru mula. Adoi letihnya menanti! Pukul 12 baru habis. Hmmm… Memang sedikit meletihkan…

Apa pun Alhamdulillah…

apc2007
Sampul Sijil Anugerah
apc2008a
Sijil Anugerah
apc2008b
Ganjaran Anugerah
Categories
Diari Hari Raya

Mini Open House

Assalamualaikum

Pertama Kali saya ucapkan maaf kepada semua yang baca diari saya ni. Sememangnya saya tak dapat nak invite semua ke Open House saya secara kecil-kecilan baru-baru ini. Saya just jemput adik beradik terdekat sahaja. Bukannya apa, saya dan wife masih belum ready untuk buat pada skala yang besar dengan pelbagai kekangan yang wujud. Jadi yang simple sahaja dapat dilakukan.

InsyaAllah next time kemungkinan besaq selepas masuk rumah baru, saya akan buat dan invite lebih ramai. Jadi saya kongsikan dengan anda menu yang ada tempohari.  Jangan terliuq pulak!

bihunopenhouse2008Bihun Tomyam
airopenhouse2008Air Grape

ayamopenhouse2008

Ayam Masak Merah

nasitomatoopenhouse2008Nasi Tomato

Biasa-biasa ja…

Categories
Diari

Permata Hatiku – Syasya Hana

Sessi Perkenalan

syasyapermatahatiSetakat ini dulu buat masa ini. Nanti saya akan coret lagi…

Bye…

Wassalam

Categories
Diari

Lagi Tentang Baucer Petrol (gambar)

Just nak tunjuk gambaq ja. Cubalah mana tau ada rezeki… 🙂

baucerpetrolsampulbaucerpetrolNak kan tips?

Contact saya menerusi email saifulazrul@hotmail.com. Tapi saya tak sure ketepatannya… Namun boleh dicuba.

Categories
Diari

Baucer Petrol

Last week, saya beli Lap top kepada wife saya di TechAsia (M) Low Yat. Dalam paker tu antara yang saya dapat free ialah Pendrive. Pendrive jenama Pendrive di bawah company Index Diverstified. Bersama Pendrive tersebut ada sekeping kad warranty yang perlu diisi secara online untuk mendapatkan perlindungan Warranty selama lima tahun. Jadi saya just log ke www.pendrive.com.my dan register Warranty saya.

Kebetulan ada contest register online dan boleh dapat baucer Petrol percuma bernilai RM330. Saya just ignore perkara tersebut sebab saya just nak kan Warranty. Saya Register hari Ahad dan hari Selasa saya dapat call dari miss Suki staff company tersbut memaklumkan kejayaan saya memenangi baucer Petrol RM330. Alhamdulillah… Memang langsung tak disangka. Rezeki lagi…

Baucer Petrol
Baucer Petrol

Nak kan tips? Hubungi saya… Hehehe…

Categories
Sukan

Chong Wei Tewas

Saya sempat layan game Datuk Lee Chong Wei vs Taufik Hidayat pada semifinal BWF France Super Series tadi. Awalnya memang cukup best game ni tapi mula pertengahan game kedua dah mula dikuasai Taufik. Nampaknya Taufik dah semakin menghampiri puncaknya kembali.

Taufik menang 18-21,21-14,21-11.

Saya sebenarnya tak risau dengan Datuk Lee Chong Wei. Selalunya selepas Olimpik, player akan menurun kerana dah capai waktu kemuncak pada Olimpik. Sebab itulah Lin Dan still tak beraksi selepas Olimpik kerana dia tahu tahap dia ketika selepas Olimpik.

Datuk Lee Chong Wei pula, boleh dikirakan konsisten walaupun tiga kejohanan selepas Olimpik tetapi hanya tewas dua di Final dan satu di semifinal. Not bad! Program Untuk Datuk Lee Chong Wei untuk kembali ke puncak oleh ISN, saya difahamkan hanya akan bermula pada Januari 2009. La ni misinya adalah untuk pertahankan takhta nombor satu dunia!

Apa pun game tadi memang cukup menarik minat Mat-mat Salleh perancis. Hehehe…

Categories
Diari

Gotong Royong

Hmmm… Last week, cukup memenatkan. Tiga hari cuti memang diisi dengan aktiviti mengemas rumah. Banyak pengubahsuaian dilakukan. Hmmm… Malam pertama lagi saya dah cedera. Pijak kerusi plastik, tapi kerusi tu pecah. Habis tersiat kulit kaki kanan. Aduh sakitnya! Jenuh tahan kesakitan.

Sepanjang operasi terasa kesian pulak kat Syasya yang asyik mai nak kan perhatian. Kami berdua dok sibuk kemas rumah dia pun mai tolong kelam kabutkan lagi keadaan. Antara misi ialah mengubah dapur dan ampaian serta kedudukan susun atur rumah.

Tapi taklah melibatkan kerja-kerja pertukangan sebab rumah sewa ja. InsyaAllah tahun depan akan berpindah ke rumah sendiri.

Ada banyak gambaq rumah tapi seganlah nak boh kat sini sebab bukannya lawa sangat pun. Hehehe… Kalau nak tengok mai ziarah kat rumah dulu. Hehehe…

Categories
Al-Fatihah

Al-Fatihah – Pelakon Nasir Ali meninggal dunia kerana kencing manis

31/10/2008 4:07pm

Oleh ABD. AZIZ ITAR

KUALA LUMPUR 31 Okt. – Pelakon teater, drama dan filem yang terkenal dengan watak jahat, Nasir Ali meninggal dunia kerana penyakit kencing manis di kediamannya di Bandar Sri Permaisuri di sini pada pukul 3.45 pagi tadi.

Menurut isteri Allahyarham, Kadariyah Yup, 55, suaminya menghembuskan nafas terakhir selepas mengalami demam pada awal pagi tadi ekoran penyakit yang dideritainya itu sejak empat tahun lalu.

Allahyarham yang berusia 55 tahun dan berasal dari Taiping dan dibesarkan di Butterworth itu menghidap kencing manis yang serius.

Nasir juga pernah dinasihati oleh doktor agar memotong ibu jari kaki kirinya bagi mengelakkan ia merebak.

“Pada 13 Oktober lalu, arwah telah dibawa ke HUKM (Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia) di Cheras kerana penyakit yang dihidapinya itu. Doktor mencadangkan agar ibu jari kaki kirinya dipotong supaya penyakitnya tidak merebak.

“Tetapi Allahyarham enggan dan keesokan harinya dibenarkan keluar dari hospital tersebut. Sejak saat itu, beliau lebih banyak berehat dan berpantang di rumah,’’ katanya ketika ditemui di kediamannya di Apartmen Cemara di sini.

Jelas Kadariyah, awal pagi tadi, kesihatan Allahyarham yang mempunyai empat orang anak dan dua orang cucu itu semakin tenat apabila keadaan suhu badannya panas menyebabkan beliau menghubungi ambulans.

Kata isteri pelakon yang mempunyai ijazah seni lakonan dari National University of Dramatic Arts, Sydney, Australia pada tahun 1994 itu, beliau sempat membacakan surah Yassin sebelum Allahyarham meninggal dunia.

“Selepas saya habis membacakan surah Yassin di sisinya, suami saya kelihatan diam tanpa berkata apa-apa, tetapi saya melihat air matanya mengalir. Tidak lama selepas itu barulah beliau meninggal dunia,’’ ujarnya.

Allahyarham yang dilahirkan pada 17 Januari 1953 sewaktu hayatnya terkenal sebagai aktivis teater dan merupakan Presiden Grup Teater Arts Kreatif yang ditubuhkannya pada 1989 dengan aktif berlakon serta mengarahkan teater.

Antara teater lakonan dan arahan beliau berjudul Jebat, Orliana, The Three Sister, Mac Back, Konvensyen Gila, Pran, Bus Stop dan Orang-Orang Kecil, selain turut berlakon filem seperti Mekanik, Hingga Hujung Nyawa dan Senario The Movie.

Tambah Kadariyah lagi, sepanjang karier sebagai pelakon, antara kejayaan Allahyarham ialah beliau pernah diangkat sebagai Pelakon Lelaki Terbaik pada Anugerah Seri Angkasa menerusi drama Kurnia pada tahun 1995 dan Esah Swinger (1996).

Malah, Allahyarham juga pernah mengungguli anugerah Pengarah dan Pelakon Teater Terbaik pada 1987 menerusi teater berjudul Pran.

Nasir Ali atau nama sebenarnya Mohamad Nasir Ali memulakan kerjayanya sebagai pelakon teater pada tahun 1974 dan Liku-Liku Hidup merupakan teater pertama lakonannya yang dipentaskan di Kompleks Budaya Negara (sekarang dikenali sebagai Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan) di Padang Merbok, Kuala Lumpur.

Drama terbaru lakonan Allahyarham berjudul Alahai Anak Omak dan Kepadamu Kekasih telah menjalani penggambarannya sebelum bulan Ramadan lalu dan ia akan ditayangkan di televisyen tidak lama lagi.

source: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1031&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_14.htm (31/10/2008)

 

http://ayahandazul.blogspot.com/2008/10/kekanda-nasir-ali-sakit-kencing-manis.html
Credit to: http://ayahandazul.blogspot.com/2008/10/kekanda-nasir-ali-sakit-kencing-manis.html

Arwah adalah seapartment dengan saya. Saya di tingkat 12, Arwah di tingkat 2. Mula dulu saya ingatkan beliau adalah Z Lokman rupanya Nasir Ali. Saya taklah kenal rapat dengan Arwah, cuma tegur macam tu ja la. Pagi tadi saya bersiap awal untuk ke Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang di DECTAR, UKM dan saya perasan macam ada something berlaku di apartmen saya. Oleh kerana saya pun tak berapa sihat saya just ignore.

Lepas Majlis kira-kira jam 12 tengahari saya terus kembali ke Apartmen dan nampak di surau ramai dengan orang dan ada van jenazah. Saya tak menjenguk pulak sebab dok pening kepala lagi. Last sekali bila balik ke ofis selepas Solat Jumaat, saya terbaca online news memaklumkan berita sedih tersebut.

Teringat last kenangan saya dengan Arwah ialah ketika beliau hampir terlanggar saya. Ketika itu saya tak perasan ada kereta, saya terus nak belok nasib baik saya sempat brek. Arwah pun macam kaget jugak waktu tu. Tu last sekali kira-kira dua bulan lepas kot.

Lepas tu dah lama tak bertembung dengan beliau dah hinggalah dapat news tadi.

Al-Fatihah…

Categories
Diari

Maaf

Maaf, saya cuti sakit sepanjang minggu ni. Tak dapat nak update blog seperti biasa. InsyaAllah saya akan update dalam masa terdekat. Banyak cerita yang saya mahu kongsikan bersama. Teruskan membaca!

Categories
JSF

Apa itu Managed Beans?

Managed Beans adalah apa sahaja JavaBeans yang digunakan oleh aplikasi yang didaftarkan (registered) dalam fail konfigurasi JSF (faces-confiq.xml). Apabila Aplikasi JSF dimulakan ia akan menghuraikan (parse) fail tersebut dan Beans akan boleh dicapai (available). Apabila Managed Beans dirujuk(Untuk contoh dalam EL Expression sebagai nilai kepada tag atribut komponen – dipanggil sebagai value expression), Managed Bean menyediakan fasiliti menyamakan Bean dengan memanggil default constructor method pada Bean. Jika ada properties yang dinyatakan, ia juga akan termasuk dalam default values yang dinyatakan.

Untuk menjelaskan Managed Bean, anda tambah satu entry dalam Fail Konfigurasi JSF (faces-config.xml) dengan member satu nama yang simbolik yang akan digunakan untuk merujuk dan mengenalpasti class yang akan digunakan untuk instantiate bean. Anda harus menggunakan nama yang simbolik untuk mengenalpasti Bean yang apabila anda perlu untuk merujuk Bean’s Properties dan method. Kerana anda menggunakan nama yang simbolik daripada merujuk terus kepada Bean secara terus, pembentangan (presentation view) akan diasingkan dari logik aplikasi, bermakna anda boleh mengubah model tanpa mengubah paparan (view).

Pada bila-bila masa anda boleh tambah Managed Beans ke dalam fail konfigurasi JSF (faces-config.xml) dengan sama ada mengedit XML secara manual atau pun menerusi Overview Editor untuk konfigurasi fail yang menyediakan creation dialogs dan boleh melayari fitur untuk mendapatkan rujukan fail class  untuk Bean anda.

Ini adalah sedikit yang dapat saya kongsikan bersama sesiapa yang sedang explore Bidang IT ni… La ni saya dok tengah buat research dalam bab-bab ni…