Categories
Rencana

Perangai Buruk Di Rumah Terbuka

Hari ini sudah menjejak hari terakhir Syawal dan sepanjang Syawal yang lalu cukup banyak rumah terbuka diadakan. Saya pun cukup banyak menerima jemputan dan maaflah atas jemputan yang saya tidak sempat hadiri. Malam tadi sahaja dua jemputan dan selepas habis Syawal pun, masih ada jemputan rumah terbuka Aidilfitri. Cukup meriah!

Cuma apa yang saya nak sentuh di sini ialah tabiat buruk orang kita ketika menghadiri rumah terbuka Aidilfitri terutamanya pada majlis yang cukup ramai jemputannya.

Pertama: Berebut-rebut ketika ingin mengambil juadah.
Ini memangn cukup memalukan kerana kadang kala dilihat seperti manusia yang sudah tiga hari tiga malam tak makan. Berebut dan bertolak-tolak sedangkan makanan yang ada lebih dari cukup. Nampak sangat kerakusan sebahagian daripada orang kita.

Kedua: Membazir
Ini lagi satu perangai hodoh orang kita. Ambil makanan punyalah banyak tapi makan sejemput ja. Ambil satay sampai 20 cucuk tapi makan lima cucuk ja, yang lebih dibuang dalam tong sampah sebegitu sahaja. Tidak langsung terbit rasa kesal kerana pembaziran tersebut. Adakah sudah merasakan diri terlalu mewah hingga makanan dibuang begitu sahaja.

Itu hanyalah sekelumit contoh dan saya tulis ni pun mengingatkan diri saya serta sahabat-sahabat sekalian agar kita sentiasa memperbaiki diri kita. mudah-mudahan, kita menjadi lebih baik, InsyaAllah…

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.