Categories
Diari

Kanak-Kanak Terlalu Jujur

Memang kanak-kanak merupakan suatu zaman yang cukup bersih, Hati mereka masih lagi bersih dan suci dan tidak hairanlah wajah kanak-kanak cukup berseri-seri dan comel. Kalau mereka datang kepada kita dan katakan, “uncle/auntie gemuk”, sudah pasti kita akan tahu bahawa berat badan kita dah naik. Mereka akan berkata apa sahaja yang mereka nampak dengan sejujurnya.

Begitu juga dengan Syasya. Pada usia tiga tahun, Syasya dah petah bercakap. Cuma bila terlalu jujur, ia akan menjadi tidak berlapik. Kemungkinan ada hati yang terguris. Bagi kita yang sudah dewasa, sudah pasti ada cara berlapik untuk menyatakan sesuatu.

Cuma yang merisaukan saya ialah kepetahan Syasya bercakap mungkin mengguris hati orang lain.

Kejadian 1

Dalam lif ketika kami sekeluarga hendak keluar makan malam. Seorang wanita masuk bersama bayinya yang berkulit gelap. Lalu keluarlah dari mulut Syasya, “Umi, baby tu hitamlah”.

Terkedu isteri saya yang berada dalam lif itu. Nak ditegur pada waktu itu, memang sukar kerana Syasya jenis yang akan bertanya sebabnya. Kami terpaksa menerangkan kepada Syasya, mengapa perbuatannya salah dan mengajar agar setiap kali berjumpa baby, kena kata, “Baby tu comel”. Alhamdulillah setakat ni Syasya menurut nasihat kami.

Kejadian 2

Juga ketika di dalam lif sewaktu hendak ke tadika. Mulanya dalam lif itu ada dua wanita muda dan seorang lelaki dewasa. Sampai di tingkat dua, seorang wanita cantik masuk tetapi saiznya besar (Bukan gemuk tetapi memang jenis rangka besar dan tinggi dalam 1.8 meter tetapi ada bentuk badan yang menarik).

Lalu terpacul dari mulut Syasya, “Perempuan tu besar la”.

Terkedu diri saya lalu Syasya menyambung, “Yang baju warna hijau tu”.

Adoi! Terus direct kepada wanita yang baru masuk tu. Terus saya mencubit bahu Syasya dan Syasya terus menangis dan berkata, “Walid cubit Syasya!” Adoi, kantoi la pulak… Terus saya berdalih, “Bukan Walid cubit, terkena kunci Walid la”.

Lalu Syasya berkata, “Ooo…” dan terus berhenti menangis.

Kemudian terus saya jelaskan kepada Syasya bahawa tak boleh kata sebegitu dan bila jumpa perempuan, kata cantik.

________________________________________________________________________________________

Hmmm… Saya tak dapat bayang dalam situasi apa lagi kejadian sebegitu akan berlaku. Kalau terfikir, terus saya terangkan kepada Syasya sebelum Syasya mula mengeluarkan kata-kata. Cuma masalahnya kanak-kanak ni terlalu jujur!

Komen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.