Categories
Berita

Tarikh Lihat Anak Bulan Ramadan Pada Ahad

KUALA LUMPUR, 26 Julai (Bernama) — Tarikh melihat anak bulan bagi menentukan permulaan puasa bagi umat Islam di seluruh Malaysia ialah pada petang Ahad ini, 31 Julai bersamaan 29 Syaaban 1432 Hijrah.

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, tempat melihat anak bulan adalah Pontian Kecil di Johor; Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara (Melaka); Teluk Kemang (Negeri Sembilan); Bukit Melawati (Selangor); Pulau Angsa (Selangor); Bukit Jugra (Selangor), Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (Selangor); Pantai Pasir Panjang (Perak); Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh (Pulau Pinang); Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda (Kedah); Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah); Menara Alor Setar (Kedah).

Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu); Bukit Kemuning, Kemaman (Terengganu); Pulau Perhentian (Terengganu); Balai Cerap KUSZA, Setiu (Terengganu), Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan); Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai (Kelantan); Menara Bangunan SEDC, Kota Baharu (Kelantan).

Tanjung Lubang, Miri (Sarawak); Teluk Bandung, Kuching (Sarawak), Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak); Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, Sabah; Bukit Tanjung Batu, Nenasi (Pahang); Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang); Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang).

Menara Universiti Malaysia Sabah (Labuan); Menara Kuala Lumpur (Kuala Lumpur); Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, dan Kuala Sungai Baru, Simpang Empat (Perlis).

Majlis Raja-Raja mempersetujui bahawa cara menetapkan tarikh permulaan puasa adalah berdasarkan Rukyah dan Hisab, dan pengisytiharan tarikh permulaan puasa akan dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia melalui radio dan televisyen pada malam itu juga.

sumber: http://bernama.com/bernama/v5/bm/newsindex.php?id=603819 (27/07/2011)

Categories
Berita

Belasungkawa: Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar Telah Kembali Ke Rahmatullah

Berita yang saya dapat dari seorang rakan sekolah rendah menerusi Facebook beliau pagi ini. Menurut beliau, arwah meninggal disebabkan sakit tua. Hilang lagi seorang Ulama yang berwibawa dan yang selalu saya dengar menerusi corong radio ketika saya di Kedah dahulu.

Kemudian, saya dapatkan info berikut dalam sebuah blog Al-Fanshuri.

 
Gambar: Ihsan dari Akhina Ibnu Fathani
إِنَّا للَّهِ وَإِنَّـآ إِلَيْهِ رَاجِعونَ
Telah kembali kerahmatuLlah Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar pada jam 5 pagi 23 Sya’ban 1432/25 Julai 2011, di Hospital Sultanah Bahyah Alor Setar, Kedah. Jenazah al-Marhum Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan akan di bawa ke Masjid Sultanah untuk disholatkan. Dan menurut apa yang dimaklumkan kepada al-Fagir, beliau akan dikebumikan di Guar Cempedak. [Dato’ Syeikh Zakaria adalah merupakan bapa saudara kepada mantan KP JAKIM, Dato’ Wan Muhammad bin Dato’ Syeikh ‘Abdul ‘Aziz. Al-Marhum Dato’ Syeikh ‘Abdul Aziz adalah merupakan abang kepada Syeikh Zakaria dan beliau menjawat jawatan Qadhi Besar Kedah satu ketika dulu]
Beliau adalah seorang ulama ‘senior’ Kedah. Di lahirkan pada 23 Januari 1928 di Kampung Jerai, Mukim Kupang, Kedah. Dalam usia yang lebih kurang 7 tahun beliau di bawa ke Mekah oleh keluarga beliau untuk belajar ilmu agama. Beliau belajar di Madrasah Darul ‘Ulum ad-Diniyyah di Makkah dan di Masjidil Haram. Kemudiannya beliau melanjutkan pelajarannya ke Universiti al-Azhar. Di antara kerjaya beliau: Menjadi Mudir Madrasah al-Akhlaq al-Islamiyyah, Guar Cempedak, Guru Penolong di Ma’had di Johor, Guru Penolong di Ma’had Mahmud Alor Setar dan Guru Di Ma’had Tahfiz al-Qur’an. Beliau juga merupakan Ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Kedah. Beliau juga seorang yang banyak menghasilkan karya penulisan. Hampir 70 buah buku agama beliau hasilkan. Beliau seorang yang sangat gigih di dalam menyampaikan ilmu agama melalui majlis-majlis pengajian di masjid-masjid dan juga di radio.
 
Dari dari kiri
Prof. Madya Dr. Haji Abdul Aziz Bin Hj Hanafi, Dato’ Syeikh Zakaria Bin Haji Ahmad,
Dato’ Paduka Syeikh Muhamad Baderudin Bin Haji Ahmad,
Y.A.A. Dato’ Wira Syeikh Yahya Bin Hj Jusoh, Dato’ Syeikh Abd. Hamid Bin Md. Tahir
Berdiri dari kiri
Ustazah Faridah Bt. Hj Ahmad, Tuan Syeikh Marwazi Bin Dziyauddin, Dato’ Syeikh Abdul Razak Bin Haji Mohd Yusof,
Dato’ Syeikh Fadzil Bin Haji Awang, Tuan Syeikh Abdul Rahman Bin Abu Bakar, Tuan Syeikh Aminudin Bin Hj Abd Rahim
Antara guru beliau adalah Syeikh Wan Ismail bin Wan ‘Abdul Qadir al-Fathani al-Makki (Pak Da El), Syeikh ‘Abdul Qadir bin ‘Abdul Mutthalib al-Mandili al-Makki, Syeikh Yasin bin ‘Isa al-Fadani dan lain-lain.
Alhamdulillah, al-Fagir pernah beberapa kali menziarahi beliau dan membaca beberapa buah hadits kepada beliau. Sewaktu pertemuan, beliau menceritakan serba sedikit sejarah hidup beliau kepada al-Fagir. Antaranya beliau berkata …. “saya kenai huruf niii dengan Syeikh Yasin lah …..” Katanya lagi   “saya bai’ah thariqat Syattariyyah dengan Pak Da El …. waktu tu saya kecik lagi …. tenggelam tapak tangan saya dibawah tapak tangan Pak Da El …..” Alhamdulillah beliau juga bermurah hari untuk mengijazahkan al-Fagir dengan ijazah (‘ammah) yang beliau perolehi daripada guru-guru beliau.
Sesungguhnya pemergian beliau merupakan satu kehilangan besar buat umat Islam di Kedah khususnya dan di Malaysia umumnya.
Semoga Allah merahmati beliau dan memberi sebaik-baik ganjaran kepada beliau.
Marilah kita sama-sama menghadiahkan bacaan surah al-Faatihah kepada al-Marhum Dato’ Syeikh Zakaria bin Haji Ahmad Wan Besar serta mendoakan beliau. Al-Faatihah …..
اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه وأكرم نُزُله، ووسع مُدخلهُ، واغسله بالماء والثلج والبرد، ونقه من الخطايا كما ينقى الثوب الأبيض من الدنس، وأبدله داراً خيراً من داره، وأهلاً خيراً من أهله وزوجاً خيراً من زوجه وأدخله الجنة وأعذه من عذاب القبر ومن عذاب النار
sumber: http://al-fanshuri.blogspot.com/2011/07/belasungkawa-dato-syeikh-zakaria-bin.html (25/07/2011)
Categories
Diari

Alhamdulillah… Penat Tapi Puas

Malam tadi saya kemaskini status di Facebook saya seperti tajuk di atas.

Tetapi saya sebenarnya tersilap masa kerana kebetulan malam tadi malam Jumaat dan terjadilah gurauan rakan-rakan yang membuat tafsiran lain tentang status tersebut. Hmmm… Langsung saya tak perasan. Hehehe

Sebenarnya semalam adalah hari yang cukup memenatkan dengan pelbagai tugasan dan mesyuarat yang perlu dihadiri dan juga ditambah pula dengan kerja yang datang secara tiba-tiba. Memang penat dan kemudian terpaksa pula bergegas uruskan anak-anak sebelum ke gelanggang badminton untuk kejohanan badminton antara jabatan di tempat kerja saya.

Walaupun saya amat meminati bolasepak tetapi bakat saya pada Badminton.

Yang puasnya ialah saya berjaya membantu jabatan saya menjuarai kejohanan ini buat pertama kali dalam sejarah jabatan. Alhamdulillah juga saya dan pasangan saya menang kesemua perlawanan dan tidak mencicirkan sebarang set sekalipun. Terima kasih kepada pasanagan saya, Farhan yang cukup cemerlang bergandingan dengan saya. Rasa cukup serasi walaupun ada ketikanya sorakan penyokong lawan begitu provokatif.

Juga kepada rakan sepasukan yang lain yang memberikan komitmen jitu terhadap kejohanan. Malah ada yang menghadapi  urusan keluarga yang mendesak tetapi boleh terus memberikan komitmen tinggi. Terima kasih. Begitu juga kepada semua penyokong yang memberikan sokongan padu. Apatah lagi dengan kreativiti penyokong yang menghasilkan bentuk sokongan kepada pasukan yang digelar Angry Birds dengan pelbagai sepanduk dan bahan sokongan yang kreatif.

Terima kasih semua.

Alhamdulillah… Penat Tapi Puas !

p/s: Untuk Laporan klik link di bawah:-

Laporan Final

Laporan Semi Final

Laporan Suku Akhir

Perlawanan Ke-Empat

Perlawanan Ke-Tiga

Perlawanan Ke-Dua

Perlawanan Pertama

Kredit to Sufri.

Categories
Al-Fatihah Berita

Al-Fatihah…. Dr. Lo’lo’ Ghazali meninggal

Al-Fatihah…

Dr. Lo’lo’ Ghazali meninggal dunia sebentar tadi di Hospital Selayang jam 10.13 malam tadi. Al-Fatihah…

Mudah-mudahan roh beliau dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan insan yang beriman dan beramal soleh, InsyaAllah…

Lanjut

MP Titiwangsa Dr. Lo’lo’ Meninggal Dunia.

Titiwangsa MP Dr. Lo’lo’ Dies.

Categories
Diari

Mudah-mudahan Selamat

Saya merujuk kepada berita berikut Lelaki berparang jadikan 30 murid taska tebusan , Hammer-wielding man holding 30 kindie kids hostage in Muar dan 30 murid, 3 guru tadika di Muar jadi tebusan lelaki bersenjata.

Ia merupakan kejadian yang jarang berlaku tetapi sesekali berlaku ia memang menakutkan dan serta merta teringatkan anak-anak di Smart Soleh Taman Midah Cheras. Harap-harap kesemuanya mampu diatasi dengan sebaiknya tanpa pertumpahan darah, InsyaAllah.

Bagi saya, kalau jadi kes kes sebegini, biasanya ia lebih kepada masalah mental. Masalah mental ini pula berpunca daripada kegagalan mengurus tekanan sehingga pada satu tahap ia melepasi batasan dan tidak terkawal. Kesihatan mental juga begitu kritikal dewasa ini dengan statistik menunjukkan peningkatan saban tahun dan ia juga boleh dilihat dengan peningkatan kes bunuh diri.

Jika kita kembali kepada ajaran agama, InsyaAllah kita mampu menyerap apa jua tekanan hidup dan mencapai ketenangan dunia akhirat, InsyaAllah…

Sudah pasti anak-anak kecil ini, akan trauma. Kita tunggu perkembangan selanjutnya…

TERKINI

Lelaki yang menahan kanak-kanak tadika tersebut meminta pistol daripada pihak Polis dan Anggota Unit Tindakan Khas sedang memantau tempat kejadian.

Polis telah berjaya menembak suspek dan suspek dilaporkan cedera parah. Semua mangsa selamat kecuali seorang yang dilaporkan dicederakan.

Kredit Foto: NSTP

Categories
Rencana

Cara Back Up Data Base WordPress

Semalam, saya berkunjung ke blog sahabat sekelas saya Rozeman di Dunia Kami. Alangkah terkejutnya saya apabila mendapati skrin berikut keluar.

Lalu saya menghubungi beliau tentang kejadian tersebut. Memang agak sukar kerana Database pun hampir musnah. Lalu saya pun bertanya, enjin yang digunakan dalam blog beliau. Beliau menjawab WordPress. Alamak ! Saya pun guna WordPress.

Beliau mengesyaki ia mungkin disebabkan plugins atau script yang banyak dalam blog beliau. Ia mungkin menjadi punca. Ya mungkin.

Cuma bagi saya yang dah lama berblog tak pernah pun buat back up Data Base, lalu saya pun terpaksa cepat cepat belajar bagaimana hendak melakukan back up Database.

Ikut langkah di bawah:-

1. Log in ke control panel anda

2. Pilih phpMyAdmin di bahagian Databases

3. Klik pada database mana yang anda ingin lakukan back up.

4. Anda akan dapat paparan ini dan klik pada tab Export.

5. Pastikan:

a. Anda “select All” pada bahagian Export.

b. Tandakan pada “SQL” Radio Button.

c. Tandakan pada pilihan “Add DROP TABLE/VIEW/PROCEDURE/FUNCTION” pada bahagian Structure

d. Tandakan pada pilihan “Complete inserts” pada bahagian Data.

e. Pastikan pada bahagian Save as file ditandakan dan compression ditandakan “None”

f. Klik Butang “GO”

* Paparan pada interface anda mungkin berbeza bergantung kepada webhosting anda.

Akhirnya kesemua DB anda akan disimpan dalam komputer anda.

Lakukanlah secara berkala seminggu sekali atau sebulan sekali mengikut kesesuaian anda. Untuk back up secara automatik, saya akan tunjukkan apabila saya berjaya lakukannya nanti.