Categories
Diari

Syasya Terkejut !

Tengahari tadi sewaktu rehat, saya terus ke Tadika Syasya dan ambil Syasya. Bila saya sampai cikgu tadika Syasya tanya, “Want to Take Syasya?”

Saya jawab, “Yes”.

Lalu cikgu Syasya naik atas dan panggil Syasya. Dalam lima minit jugaklah. Bila turun sahaja, cikgu Syasya cakap, “Syasya don’t believe her papa came to take her”. 

Syasya pula menjerit, “Walid! Walid!”

Hehehe… Memang Syasya terkejut sebab selalu saya ambik dia jam 5.30 paling awal. Selalunya lepas habis kelas tadika, dia akan masuk daycare pulak dengan dua kawan dia Iela dan Darwish. Tapi selalunya kawan-kawan Syasya balik jam 3 atau 4 petang. Jadi Syasya akan tinggal seorang dalam sejam setengah kat daycare.

Kesian jugak tapi cikgu dia memang caring dan cikgu dia rajin mengajar Syasya mengeja dan bercerita. Tapi memang setiap hari dalam sejam setengah Syasya tak ada kawan. Hari ni wife saya cuti, jadi better saya ambik dia awal sikit dan memang Syasya patut terkejut.

Malam tadi dok terbayang lagi saya bila Syasya geram sambil marah. Waktu di Alamanda, dia sempat main di tempat permainan kanak-kanak dalam 5 minit ja. Lepas tu kami dah bergegas nak balik sampaikan bila dah naik kereta, dia dok lepas geram dia.

Tak pa Syasya, nanti hari Rabu Walid cuti, Walid akan bawak Syasya pi main mainan 🙂

Categories
Diari

Pesta Sukan Hari Wilayah Persekutuan 2009

Hmmm… Letihnya badan… Dua hari berkampung di Putrajaya menyertai Pesta Sukan Hari Wilayah 2009. Saya masuk futsal. Hmmm… Badan dah pun berat tetapi teammate berjaya cover dengan cemerlangnya. First Day, kami menang 2-0 dan 3-0 untuk layak ke pusingan kalah mati. Saya mewakili HKC Muda (Gabungan HKC Otai dan Muda) yang diwakili oleh Casttelo, Lanabulu, own, bad, Ayen, Lie Bizkut, Am, saqafie dan zurul. Manakala Team HKC Junior pula menang 3-1 dan 4-1 pada hari pertama (21 Febuari 2009).

Hari kedua, Team saya menang 1-0 pada pusingan kedua untuk layak ke suku akhir. Manakala team junior menang 1-0. Pada pusingan ketiga, kami menang 1-0 manakala team junior tewas. Jadi hanya kami layak ke suku akhir. Suku akhir memang mendebarkan. Kami ketinggalan sejak awal separuh masa kedua tetapi akhirnya berjaya menyamakan kedudukan pasa saat-saat akhir menerusi Lanabulu. Alhamdulillah…

Kemudian ditentukan oleh penentuan sepakan Penalti. 3 sepakan awal akan menentukan pemenang. Giliran kami adalah selepas pasukan lawan. Sehinggalah sepakan terakhir oleh Bad. Bad perlu masukkan ke dalam gol tetapi ditepis keluar oleh penjaga gol dan pemain lawan dah bersorak gembira namun pengadil mengarahkan sepakan diambil semula kerana Bad melakukan sepakan tanpa sempat pengadil meniup wisel dan Bad berjaya menyempurnakannya. Alhamdulillah…

Kemudian sudden death. Saya ditugaskan mengambil sepakan penalti. Saya memang tak suka ambil penalti. Tapi saya yakinkan diri dan rembat sekuat hati dan masuk. Sampailah sepakan kelima, pemain mereka gagal menyempurnakan sepakan penalti dan Saqafie menjadi wira apabila berjaya menyudahkan penalti terakhir untuk kami layak ke separuh akhir.

Di Separuh Akhir kami bertemu dengan SPA B yang berjaya membuli kami. Rupanya depa ex-player Kedah dan negeri lain. Memang power! Tapi depa kalah kat final. Dalam perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat kami berjaya menewaskan gomo gomo FC dengan 2-1. Jadi dapatlah kami hadiah medal dan RM500. Jadi wang kemenangan dihabiskan dengan makan-makan di Alamanda Putrajaya dan bakinya dibahagikan sesama kami.

Hmmm… Alhamdulillah thanks to all my teammate yang cukup supportive. Letihnya badan. Setakat ini sahaja ringkas dari saya.