Categories
Diari

Tahniah Sayang

Alhamdulillah, isteri saya sudah diperakukan untuk jawatn tetap. Maknanya interview di Putrajaya tempohari berjaya. Alhamdulillah…

Semoga selepas ini dapat mendidik lebih ramai anak nusa berjaya di dunia dan akhirat, InsyaAllah…

Tahniah sayang…

Categories
Diari

Rebat Tunai Punya Cerita

Semalam, saya cuba semak status rebat tunai saya secara online di Pos Online kerana saya baru sahaja renew road tax. Alangkah terkejutnya saya apabila saya dapati pembayaran sudah pun dilakukan kepada penama lain! Adoi!

Terus saya check semula nombor plat yang saya key in dan saya lihat memang betul nombor pendaftaran kereta saya! 

RM625 tu!

Kemudian saya terus contact service centre Pos Malaysia tetapi tak dapat lalu saya tulis email aduan. Kemudian saya double check dengan Ambank nama atas geran. Memang sah nama saya. Kemudian saya call member di Pos Malaysia untuk bantu dan terus saya call service centre sekali lagi.

Nampaknya depa akan siasat bagaimana Pejabat Pos Jitra boleh bayar kepada orang lain sedangkan saya baru renew roadtax pada minggu lepas dan tarikh kuatkuasa ialah pada 25 Febuari 2009! Tarikh penama di atas tuntut adalah pada 09 November 2008. Mana boleh tuntut waktu itu!

Saya rasa maybe ada kesilapan key in. Apa pun, saya menanti hasil siasatan Pos Malaysia terlebih dahulu sebelum saya buat laporan polis jika ada unsur penyelewengan. Banyak RM625 tu dalam keadaan ekonomi sekarang ni. Hmmm…

Tunggu dan lihat dulu…

Categories
Diari

Harga Tol Naik

Alamak… Satu berita yang tak sedap saya dengar. Kebetulan bulan depan saya kena balik kampung memandangkan abang ipar nak kahwin, jadi saya akan lalui tol PLUS.  Bila ada kenaikan macam ni memang membebankan.

Yes, memang ia ada harga untuk dibayar tetapi dalam situasi ekonomi sebegini, ia dilihat terlalu mahal. Saya balik Kedah sebelum ni lebih kurang RM108 pergi balik kalau naik 5% dah RM5 kenaikan. Hmmm… Jadi lepas ni, pengusaha bas akan tuntut kenaikan harga bas lah pulak.

Dulu saya balik Kedah kena dalam RM20 ja lepas tu naik RM25 lepas tu naik jadi RM30 dan la ni RM39. Lepas ni lagi lah… Adoi… Nasib baik waktu la ni harga minyak pada paras RM1.80 (Patutnya lebih rendah lagi kalau ikut harga pasaran minyak semasa). Hmmm…

Categories
Diari

Balik Kampung

Beberapa minggu lepas, my wife ada maklumkan ada dua guru JQAF di Penang yang nak tukar suka sama suka dengan guru JQAF di Kuala Lumpur. Bukan senang nak dapat peluang macam ni. Saya pulak rasa kalau dapat balik dok area sana memang best! 

Boleh tengok mak ayah lebih kerap, ziarah adik beradik, kos hidup murah dan boleh lari dari keserabutan kota. Memang pening dok nampak hutan batu sahaja. Tekanan kerja pun tinggi. Macam-macam cabaran hidup di kota yang serba mencabar.

Tapi, saya dah pun berstatus tetap di tempat kerja sekarang. Kalau nak pindah balik tak dak pulak cawangan di sana. Rugi kalau pindah tak bawak sekali tempoh perkhidmatan. Rugi banyak! Nak tak nak kena kekal di sini sampai pencen. Hmmm… Kesian pulak tengok wife yang pada pandangan saya still janggal dengan kehidupan kota. Tapi dah rezeki di sini, kena terima dan InsyaAllah lama kelamaan nanti akan dapat sesuaikan diri dengan kehidupan kota.

Maybe lepas pindah rumah sendiri nanti lebih mudah… Rumah sendiri? Nanti saya coret bila berkelapangan…

Categories
Diari

CUTI REHAT

Hmmm… Hari ni saya bercuti.

Dapatlah repair motor yang rosak, urusan bank, bil, ambil Syasya awal, tambah masa tidur hehehehe…, baca paper yang tak sempat saya baca selain dapat refresh semula fikiran.

Bestnya rasa bila sesekali bercuti. Malas nak fikirkan bab kerja buat seketika…

Categories
Jenaka

Jenaka: Nurse

Pemandu teksi iaitu Feddy asyik memerhati Nurse itu melalui cermin tengahnya..Merasa kehairanan.. . Nurse itu bertanya… “Encik.. kenapa encik melihat saya begitu ??”

Feddy tersenyum malu dan berkata…
” Sebenarnya.. . saya selalu berfantasi.. ..maaf ya… saya sangat ingin mencium seorang Nurse… ”
“Oh begitu!! tak der masalah… encik boleh mencium saya.. kalau itu memang memberikan ketenangan buat encik… tapi saya ada syarat iaitu encik mesti masih single” kata Nurse…

Feddy gembira dan berkata…
“iya… iya, saya masih single”.

Kemudian teksi itu diberhentikan di jalan sepi… Feddy terus mencium nurse itu selama 10 minit… kemudian mereka pun meneruskan perjalanan kembali.

Tapi feddy menangis teresak-esak sambil berkata…
“Maafkan saya cik… saya merasa bersalah… sebenarnya saya sudah berkahwin”.

Mendengar penerangan itu Ratna tersenyum bijak dan berkata…
“Sudahlah encik… tidak ada apa-apa yang perlu dibimbangkan. .. Saya juga bersalah. Saya juga bukanlah seorang Nurse… saya adalah seorang Mak Nyah yang kebetulan dalam perjalanan menuju ke pesta pakaian beragam”

Categories
Diari

Syasya Terkejut !

Tengahari tadi sewaktu rehat, saya terus ke Tadika Syasya dan ambil Syasya. Bila saya sampai cikgu tadika Syasya tanya, “Want to Take Syasya?”

Saya jawab, “Yes”.

Lalu cikgu Syasya naik atas dan panggil Syasya. Dalam lima minit jugaklah. Bila turun sahaja, cikgu Syasya cakap, “Syasya don’t believe her papa came to take her”. 

Syasya pula menjerit, “Walid! Walid!”

Hehehe… Memang Syasya terkejut sebab selalu saya ambik dia jam 5.30 paling awal. Selalunya lepas habis kelas tadika, dia akan masuk daycare pulak dengan dua kawan dia Iela dan Darwish. Tapi selalunya kawan-kawan Syasya balik jam 3 atau 4 petang. Jadi Syasya akan tinggal seorang dalam sejam setengah kat daycare.

Kesian jugak tapi cikgu dia memang caring dan cikgu dia rajin mengajar Syasya mengeja dan bercerita. Tapi memang setiap hari dalam sejam setengah Syasya tak ada kawan. Hari ni wife saya cuti, jadi better saya ambik dia awal sikit dan memang Syasya patut terkejut.

Malam tadi dok terbayang lagi saya bila Syasya geram sambil marah. Waktu di Alamanda, dia sempat main di tempat permainan kanak-kanak dalam 5 minit ja. Lepas tu kami dah bergegas nak balik sampaikan bila dah naik kereta, dia dok lepas geram dia.

Tak pa Syasya, nanti hari Rabu Walid cuti, Walid akan bawak Syasya pi main mainan 🙂

Categories
Diari

Pesta Sukan Hari Wilayah Persekutuan 2009

Hmmm… Letihnya badan… Dua hari berkampung di Putrajaya menyertai Pesta Sukan Hari Wilayah 2009. Saya masuk futsal. Hmmm… Badan dah pun berat tetapi teammate berjaya cover dengan cemerlangnya. First Day, kami menang 2-0 dan 3-0 untuk layak ke pusingan kalah mati. Saya mewakili HKC Muda (Gabungan HKC Otai dan Muda) yang diwakili oleh Casttelo, Lanabulu, own, bad, Ayen, Lie Bizkut, Am, saqafie dan zurul. Manakala Team HKC Junior pula menang 3-1 dan 4-1 pada hari pertama (21 Febuari 2009).

Hari kedua, Team saya menang 1-0 pada pusingan kedua untuk layak ke suku akhir. Manakala team junior menang 1-0. Pada pusingan ketiga, kami menang 1-0 manakala team junior tewas. Jadi hanya kami layak ke suku akhir. Suku akhir memang mendebarkan. Kami ketinggalan sejak awal separuh masa kedua tetapi akhirnya berjaya menyamakan kedudukan pasa saat-saat akhir menerusi Lanabulu. Alhamdulillah…

Kemudian ditentukan oleh penentuan sepakan Penalti. 3 sepakan awal akan menentukan pemenang. Giliran kami adalah selepas pasukan lawan. Sehinggalah sepakan terakhir oleh Bad. Bad perlu masukkan ke dalam gol tetapi ditepis keluar oleh penjaga gol dan pemain lawan dah bersorak gembira namun pengadil mengarahkan sepakan diambil semula kerana Bad melakukan sepakan tanpa sempat pengadil meniup wisel dan Bad berjaya menyempurnakannya. Alhamdulillah…

Kemudian sudden death. Saya ditugaskan mengambil sepakan penalti. Saya memang tak suka ambil penalti. Tapi saya yakinkan diri dan rembat sekuat hati dan masuk. Sampailah sepakan kelima, pemain mereka gagal menyempurnakan sepakan penalti dan Saqafie menjadi wira apabila berjaya menyudahkan penalti terakhir untuk kami layak ke separuh akhir.

Di Separuh Akhir kami bertemu dengan SPA B yang berjaya membuli kami. Rupanya depa ex-player Kedah dan negeri lain. Memang power! Tapi depa kalah kat final. Dalam perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat kami berjaya menewaskan gomo gomo FC dengan 2-1. Jadi dapatlah kami hadiah medal dan RM500. Jadi wang kemenangan dihabiskan dengan makan-makan di Alamanda Putrajaya dan bakinya dibahagikan sesama kami.

Hmmm… Alhamdulillah thanks to all my teammate yang cukup supportive. Letihnya badan. Setakat ini sahaja ringkas dari saya.

Categories
Jenaka

Jenaka: Panglima Tak Boleh Pakai

Tahun 1441- Sebelum memulakanperjalanan menuju ke medan perang, seorang panglima menemui rakan yg cukup dipercayainya.

PANGLIMA: Simpan anak kunci ini! Jika aku tak kembali, kau bukakanlah cawat besi isteri ku. Aku izinkan dia berkahwin dengan sesiapa yg disukainya.

RAKAN : Baiklah sahabat ku.

Menjelang petang, ketika panglima bersama tenteranya berehat di sebuah lembah, kelihatan di kejauhan seorang lelaki menunggang kuda cukup pantas menuju ke arah kumpulan tentera itu. Setelah hampir, barulah panglima mengenalinya – dia ialah rakan yg cukup dipercayainya itu.

RAKAN : Maaf… panglima bagi kunci yg salah!! (Hhmmh hampeh, dah cuba buka dulu rupanya! hehe)

Sumber: Gelakgiler

Categories
Jenaka

Jenaka: Matawang Baru

Pak Pandir pergi ke sebuah pekan untuk membeli buah durian… lalu dia menghampiri seorang penjual buah durian yang merupakan orang asli tempatan…

Pak Pandir : “Bang harga durian ini berapa?”
Org Asli : “yang ini.. sepopit sebiji”

Pak Pandir kebingungan mendengar jawapan dalam bahasa orang asli itu kerana dia tidak memahami berapa nilainya sepopit itu.. lalu Pak Pandir buat-buat tahu dan cuba menawarinya..

Pak Pandir : “Bang.. Boleh kurang sikit tak”?
Org Asli : “Boleh aje, nak kurang berape?
Pak Pandir : “Lahupa.. boleh ya!”

Penjual orang asli itu kebingungan.. lalu bertanya pada Pak Pandir…

Org Asli : “Lahupa itu berapa?”
Pak Pandir : “Cakap dulu.. Sepopit itu berapa?”