Categories
Diari

Tahniah Faiz Subri

Ringkas sahaja post saya hari ini. Sekadar untuk berkongsi rasa gembira dan ucapan Tahniah kepada Faiz Subri atas kejayaan memenangi Anugerah Puskas FIFA 2016.

Cuma yang ingin saya tegaskan, beliau tidak perlu berasa malu jika tidak fasih Berbahasa Inggeris kerana yang patut malu adalah rakyat Malaysia tetapi tidak fasih berbahasa Malaysia!

Categories
Diari

Alhamdulillah, Pembedahan Berjaya

Alhamdulillah, Pembedahan berjaya. Syukur Ya Allah…

Doakan abah kembali sihat seperti sedia kala, InsyAllah

Abah kena banyak berehat…

Categories
Diari

Semoga Abah Sembuh

 

Pagi nanti, Abah akan dibawa masuk ke Dewan Pembedahan Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Memang mendebarkan bagi saya walaupun saya bekerja di Hospital kerana risaukan faktor usia yang hampir mencecah 67 tahun. Lagi pula, saya tak dapat pulang menjenguk kerana anak anak pun kini tak sihat. Hafie demam campak dan Syaza menghidapi HSP. Apa itu HSP? Nanti akan saya terangkan dalam post lain.

Cuma dari jauh, saya mendoakan Abah selamat dan pembedahan buah pinggang Abah berjalan lancar tanpa sebarang komplikasi. InsyaAllah akan disusuli dengan solat hajat mendoakan kejayaan pembedahan dan ia dapat menyembuhkan penyakit yang abah hidapi.

Masih terlalu banyak impian saya untuk Abah masih belum tercapai.

Sama sama doakan… 

Terima Kasih

Categories
Diari

Lampu Signal

Pagi tadi selepas hantar anak ke sekolah, saya menaiki motor hendak keluar dari simpang untuk belok ke kiri. Kemudian ternampak sebuah lori dari jalan utama. Walaupun jarak yang agak jauh, saya tidak terus masuk ke jalan utama dengan niat, biarlah lori tersebut jalan dahulu lagi pun saya bercuti hari ni, tiada apa yang nak dikejarkan sangat. Lama saya menanti dan apabila hampir dengan saya ia tiba tiba membelok tanpa signal. Hehehe… Apa nak dikata senyum sahaja lah. Pagi pagi ni kena tampil dengan aura positif.

Kemudian saya teruskan perjalanan dan sekali lagi di belakang sebuah lori, tiba tiba lori itu memperlahankan kelajuan dan membelok kiri juga dengan tidak memberi signal. Haish… Macam macam. Hehehe… Senyum sahaja lah. nak buat macamana, marah marah nanti terjejas aura positif pada diri.

Senyum….. 🙂

Categories
Diari

Monte Bayu

Home Sweet Home

Sedikit sedutan video kawasan rumah saya…

 

Categories
Diari

Selamat Tahun Baru 2017

Categories
Diari

Berlapang Dada lah

 

Mutakhir ini, terlalu banyak perbalahan antara manusia berlaku. Kegagalan menguruskan perbezaan menjadi antara faktor. Fitrah manusia mahukan dirinya dianggap betul tetapi tidak salah untuk kita mengenetepikan ego kerana tak semua yang melalui fasa kehidupan sama seperti kita. Sudah pasti sisi pandangan mereka berbeza dengan kita.

Sama sama lah kita berlapang dada atas apa jua perbezaan. Kita raikan dengan penuh hikmah. InsyaAllah sama sama dirahmati Allah, InsyaAllah.

 

*Nota: Imej adalah dari carian google

 

Categories
Diari

Peritnya Persediaan Sekolah Anak

Sewaktu kecil dahulu, bila nak buka sekolah, saya sering idamkan peralatan dan pakaian sekolah baru. Bila abah dah beli memang terasa begitu seronok dan gembira. Tapi lama kelamaan, saya lihat wajah Abah macam menyembunyikan sesuatu.

Kemudian, fahamlah saya tentang sukarnya untuk mencari sumber kewangan demi memuaskan anak anaknya. Saya hampir tak masuk ke MRSM kerana ketiadaan wang tetapi Mak Njang saya telah memberi beberapa ratus ringgit untuk saya mendaftar dan membeli semua keperluan maktab.

Bila di sana, Alhamdulillah Pak Cik saya juga sering memberi bantuan kewangan kepada saya. Dan sebab itu saya dah kurang meminta kepada Abah sampaikan ada Cikgu yang perasan seluar saya dah terlalu ketat. Terima Kasih Cikgu Jarini Jusoh yang berikan sehelai seluar kepada saya. Katanya suami beliau tersalah beli.

Kemudian di tingkatan 4, saya mendapat biasiswa Kerajaan Negeri Kedah. Dan ketika ini, saya banyak membeli keperluan saya dengan wang kemenangan hadiah hadiah peraduan. Rasanya beratus ratus hadiah saya menang dengan jumlah wang mencecah ribuan ringgit. Peralatan alat tulis memang terlebih lebih.

Dapatlah serba sedikit meringankan beban Abah yang terpaksa menyara enam anak. Memang berat.

KINI, saya pula merasai detik detik itu. 4 anak bersekolah! 1 masih kecil. Memang bulan Disember menjadi begiti rumit. Banyak perkara perlu dilihat. Anak anak masih belum mengerti erti kesukaran dalam situasi ekonomi sekarang. Fuh! Memang mencabar!

Perbelanjaan tadika yang paling mahal. Kemudian peralatan dan kelengkapan sekolah anal anal di sekolah kebangsaan. Boleh pengsan jadinya. Hehehe… Apa pun usaha kena usaha walaupun banyak cabarannya.

Kalau ada jutawan Arab nak sponsor, boleh bagi thru Paypal saya saifulazrul@gmail.com. Hehehe… Gurau ja tapi kalau ada betul betul jutawan nak bagi, OK ja. Hehehe…

Buat para ibu bapa yang lain, bertabahlah 🙂

Categories
Diari

Zoo Johor: Amat Berbaloi

Ketika menanti masa untuk daftar masuk Hotel di Johor Bahru ini, saya tak pasti ke mana hendak dituju. Isteri saya pula sudah pun masuk ke Dewan untuk berkursus dan saya dengan lima orang anak mencari ke mana hendak dituju.

Kemudian terjumpa dengan Zoo Johor. Bila tengok harga tiket, terus saya bawa anak saya masuk. Apa tidaknya, ia amat murah!

 

Dewasa RM2. Kanak kanak RM1!

Memang murah dan berbaloi baloi. Saya puji Kerajaan Negeri Johor yang mengendalikan Zoo ini. Amat berbaloi.

 

Anak anak pun gembira melihat haiwan haiwan yang jarang mereka saksikan. Antaranya Harimau, Singa, buaya, badak air, Unta, Kuda, Gajah, Seladang, Burung Unta, Rusa, Ungka, Beruang, Ular, Kucing Batu, Landak dll

 

Terima Kasih Zoo Johor!

 

 

 

Categories
Diari

Tips Mengelakkan Pensel Warna Hilang

Ni adalah berdasarkan posting isteri saya di Facebook beliau. (Abaikan shortform yang digunakan)

Bila sel2 otak ummi plak yg berhubung 💡💡💡

Alkisahnya cuti2 ni gemar pulak bebudak nih mewarna pastu sepah2 kaler merata cerok..jnuh la ummi ngutip kaler/pensel bagai celah2 meja kosi bwh katil..
Ada la hr tu tnmpk dlm FB..ibu kretip tu ikat kaler2 ank2 dia gini tp guna tali…so, ummi pun dh cuba buat tuk kaler2 kt rmh yg sepah2 ni…ok fine, lega ummi dh tertambat smua kaler..tengkiu ilmu yg manfaat tuk ummi yg penat kutip kaler pensil 😂
.
Ptg ni ummi buat tuk pensil kaler ank2 ummi yg nk masuk sek thn dpn lak..(sorg thn 1, sorg lg thn 2…yg kakak dh besar xpayah tambat2 dh)…
Tergerak hati nk tambat jgk tu sbb, pengalaman dr sebelum2 ni..bleh dkatakan dekat 10 set kaler pensil ummi kena beli sepanjang tempoh bljr setahun tu…bru sbln masuk sek dh hilang sebatang dua kaler..nk tgu smpai bln 3..abis tgl 3 batang je, pastu beli lagi..lagi..dan lagi..
Jenuh ummi…
.
Kali ni nk try n error….nk tgk brp lama bleh btahan kaler dorg nih..bleh sampai setahun tak..haha
Sesaja kongsi ngn kawan2 FB, sbb ada yg tny kda cemana buat..so, bleh tgk cara buat dia kt tiap gmbar bwh ni..bleh la cuba buat tuk ank2 😂
Semoga bermanfaat tuk semua 😍😙

 

Bahan bahan yang diperlukan

 

Proses tambat dlu pensil2 kaler ni dgn riben..kda gna glue gun, kuat skit lekat dia.

 

Pastu..dh siap tambat riben di kaler pensil..proses tocangkan dia plak 😂
Make sure ada satu riben yg panjangnya di ‘extra’ kan supaya senang nk masukkn ring keychain nnt..
Next..guna glue gun jgk..pastu simpul kejap2 dgn riben lain plak.
Pastu nnt tpulang la nk hiaskan bunjut tu cemana..
.
Klu yg kda buat tu..letak ring keychain..lekatkan button hiasan skit..pastu keychain dia print n liminate pic dorg..sng klu hilang nmpk muka n nama dorg..kikiki..

 

Dah..siap, bleh la guna..xpayah pikir dh kaler hilang xcukup 1 ke xcukup 2 ke..smua dh kena tambat..😂
Klu nk buat tuk pensil pun boleh, kda buat jgk tuk pensil dorg..spare takut hilang yg lain tu..ada backup yg tertambat tu 😝
Ok..itu je, simple..selamat mencuba 😊