Categories
Diari

Keajaiban Doa

Saya selalu berpegang kepada kata kata ini… TERLALU MUSTAHIL BAGI MANUSIA TETAPI TERLALU MUDAH BAGI ALLAH.

Jadi berdoa dan terus lah berdoa!

Categories
Diari

Belasungkawa: Subky Haji Latif

Terkesima sebentar apabila saya mendapat berita pemergian beliau. Saya merupakan salah seorang pengkagum corak penulisan beliau. Dari kecil saya sentiasa mengikuti penulisan penulisan beliau dan bagaimana beliau menukilkan sesuatu isu dalam jalan cerita yang tersendiri.

Apa yang ingin disampaikan beliau adalah jelas walaupun disampaikan dengan pelbagai kiasan kiasan.

Beberapa kali terserempak sosok tubuh itu tetapi tidak pernah saya bertegur sapa melainkan menguntumkan senyuman sahaja. Akhirnya beliau telah pergi menghadap Ilahi pada hari ini.

Al – Fatihah

Categories
Diari

FIRDAUS: CINTA DAN HARAPAN

Kemarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok

Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan

Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya

Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan

Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia

Lagu : Manisman
Lirik : ITO Lara

Categories
Diari

Alkisah Makanan Lambat Sampai

Dua malam lepas saya dan isteri ke sebuah kedai makan untuk menjamu selera. Saya memang kepingin makan lamb chop dan memang ada. Isteri pesan chicken chop. OK…

Makanan isteri sampai dulu. Saya tunggu sambil suruh isteri makan dahulu. Selepas isteri saya selesai makan masih belum sampai lagi lamb chop saya. Isteri saya minta tanya. Selepas bertanya rupa rupanya tukang ambil pesanan terlupa catat pesanan saya. Hmmm… Nak marah atau tak?

Saya fikir balik, kalau marah apa yang saya dapat lagipun saya memang nak makan lamb chop tu (tak tau la sebab apa nak makan. Hehehe). Jadi saya tarik nafas minta dia buatkan selepas pelayan lain datang tanya sama ada nak batalkan atau buat jugak?

Akhirnya sampai lamb chop saya siap tambah extra lagi. Alhamdulillah sedap dan kenyang. Bila nak bayar, dapat lagi diskaun. Alhamdulillah jika kita sabar. Marah tak jadikan keadaan lebih baik 😉

Categories
Diari

Allah Mengujiku

Kadang kala kita rasa begitu down apabila diuji. Ujian datang dalam pelbagai citra. Tetapi peercayalah yang Allah menguji kita kerana ALLAH SAYANG KITA. Mungkin kita tidak memahaminya ketika ini tetapi suatu masa yang tepat nanti, pasti kita akan memahaminya. Bertabahlah duhai hati.

ALLAH MENGUJI KERANA ALLAH SAYANG

Categories
Diari

Dunia Suatu Persinggahan

Alhamdulillah… Tatkala tengah malam ini, umur saya menjengah angka 40. Suatu angka yang cukup memberi peringatan untuk sentiasa bermuhasabah diri. Kata orang hidup bermula pada detik 40 tahun. Apa yang kita istiqamah ketika itu, biasanya akan menjadi tabiat kita sehingga akhir hayat.

Saya berharap, saya dapat memanfaatkan nikmat umur ini ke arah kebaikan sebelum menutup mata di atas dunia yang cuma sementara ini. Selain itu, saya nak jadi anak yang membanggakan mak dan abah walaupun saya sentiasa jauh dari mereka. Saya sentiasa menyayangi mereka sepenuh hati. Doa mereka lah yang menjadikan saya seperti hari ini. Terima kasih mak abah.

Melangkah ke hadapan, saya kena sentiasa memperbaiki diri. Saya hanya seorang insan biasa yang sentiasa melakukan kesilapan, iman pun turun naik. Doakan agar saya dapat sentiasa memperbaiki diri.

Bertambahlah umur bermakna bertambahlah detik ke arah kematian. Suatu renungan yang mesti saya ambil iktibar.

Sesungguhnya DUNIA ini hanyalah SUATU PERSINGGAHAN

RENUNGAN

P E S A N A L A M

Kalau ingin menangkap ayam, jangan dikejar, nanti kita akan lelah dan ayam pun makin menjauh. Berikanlah ia beras dan makanan, nanti dengan mudah ia datang dengan rela.

Begitulah Rezeki, melangkahlah dengan baik, jangan terlalu kencang mengejar, memburu, nanti kita akan lelah tanpa hasil.

Keluarkanlah sedekah, nanti rezeki akan datang menghampiri tepat waktu.

Kalau ingin memelihara kupu-kupu,
Jangan tangkap kupu-kupunya,
pasti ia akan terbang.

Tetapi tanamlah bunga​.
Maka kupu-kupu
akan datang sendiri
dan membentangkan sayap-sayapnya yang indah.

Bahkan bukan hanya kupu-kupu yang datang,
tetapi kawanan yang lain juga datang
lebah,
pepatung,
dan lainnya
juga akan datang
menambah warna warni keindahan.​

Sama halnya dalam kehidupan di dunia ini.
​Ketika kita menginginkan​
Kebahagiaan dan keberuntungan,

Tanamkan kebaikan demi kebaikan, kejujuran demi kejujuran

Maka kebahagiaan dan keberuntungan akan datang sebagai anugerah..

Oleh kerana itu, selagi kita masih diberi hidup,​
mari kita membangunkan taman-taman bunga kita, bunga kebajikan dan bunga kejujuran.

Categories
Diari

Corona Craft

Sebenarnya bukan Corona Craft yang saya nak tunjukkan tetapi kreativiti isteri saya di youtube nya. Ada banyak kraf yang beliau sudah terbitkan dan akan ditambah dari semasa ke semasa. Mohon subscribe dan like. Terima kasih

Boleh KLIK SINI UNTUK KE CHANNEL LITTLE HANA.

Categories
Diari

Lelah Hati

Kalau ikut lelah hati ini, mahu saja saya duduk di ceruk desa pedalaman bertani dan makan hasil bumi tanpa perlu memikirkan pelbagai perkara yang membuatkan hati tak tenang.

Mahu saja melepaskan tekanan yang begitu menggunung. Fikirkan cuma saat mengadap ilahi nanti. Lupakan hiruk pikuk dunia yang tak berkesudahan.

Tapi jika hanya saya ada pilihan sedemikian.

Dalam keadaan sebegini, teringat saya kepada kata kata yang pernah saya lontarkan kepada seorang sahabat, “HIDUP INI SATU PERJUANGAN. JANGAN CEPAT BERPUTUS ASA!”

Hidup ini memang bukan tempat untuk kita bersenang lenang. Banyak perjuangan yang harus kita perjuangkan terutamanya sebagai Khalifah Allah. Jadi hendak atau tak, kita harus menempuh segala dugaan dan rintangan yang ada.

Ketabahan diri dan kecekalan hati perlu kemas tertancap agar apa jua badai yang melanda dapat kita harungi dengan jayanya. Teruslah berjuang!

Semoga terus kuat dan bersemangat 💪💪💪

Categories
Ulasan Buku

Ulasan Buku: RnR Hati

Sejujurnya saya sudah lama mencari buku sebegini. Alhamdulillah saya diketemukan dengan naskhah hebat ini. Saya juga merupakan seorang peminat tulisan dari Ustaz Pahrol Mohd Juoi.

Baru separuh pembacaan saya, saya sudah terasa seperti ia menyelusuri relung relung hati saya. Cukup memberi kesan. Apatah lagi, ia diuntai dengan rangkap kata yang kemas dan indah. Diselangi dengan petikan Al-Quran, hadis dan mutiara kata, ternyata menambah rasa dalam isi buku ini.

Kadang kadang kita penat dalam menasihat dan memujuk hati sepanjang perjalanan hidup kita. Seperti perjalanan di lebuh raya, apabila lelah kita akan berhenti di RnR untuk melepaskan lelah, begitu juga dengan perjalanan hati. Perlu ada rehat dan rawat agar fokus hidup tidak terpesong dari arahnya.

Dari hati lah terbinanya kekuatan dalaman. Jatidiri yang utuh dan bersendikan syariat mampu melahirkan diri yang unggul. Segala ciri membina hati sebegitu terkandung kemas dalam buku ini. Akhir sekali hati ini akan kembali kepada pencipta yang Esa dan ia perlu kembali dalam keadaan suci agar dapat menikmati syurga idaman.

Seperti yang selalu saya hasratkan dalam motto diri saya (Keredhaan Allah & Ketenangan Hati: Impian Abadi), saya merasakan buku ini amat sesuai dengan cita jiwa saya. Lelah hati dalam perjalanan hidup bukan kepalang cabarannya.

Terima kasih kepada Ustaz Pahrol atas penghasilan buku yang banyak memberi manfaat kepada diri saya dan saya cadangkan kepada sahabat sahabat untuk memilikinya agar hati kita sentiasa dicaj dengan tenaga baru yang lebih segar, bertenaga dan murni.

Categories
Diari

Sesat Dalam Rindu

Bait bait lagu ini amat mendalam maknanya. Hayatilah…

Sesat Dalam Rindu – Damasutra

Ku resah mencarimu dengan akal
Dengan bersama sifat-sifat pinjaman
Kau ku rasakan semakin menjauh
Tersesatlah aku dalam rindu mu

Ku satukan firasat mencari mu
Dan ku terlontar di penghujung alam
Kau masih tidak dapat ku jejaki
Betapa malangnya nasib ku

Kerana mu ku tinggalkan segalanya
Sendiri aku terpedaya
Punya akal dan firasat yang tidak ke mana
Hanya jalan yang sengsara

Zahir musnah bagi yang mimpi
Zahir ada rahsia mencari
Lalu ku selami di dalam diri
Dibawa arus nafas ku
Asal serah janji dahulu
Mula hidup pasti mula cinta

Engkau kasih ada di sini
Engkau kasih ada menanti
Kau kasih aku jua kasih